Buna!Ma numesc D. Ioana,si as avea o speta de rezolvat.A proprietarul unui apartament impreuna cu sotia B,decedeaza.A si B au 2 copii din casatorie.Care vor fi cotele fiecaruia asupra apartamentului si in cat timp se poate face succesiunea de la data decesului lui A?
Termenul de acceptare a succesiunii est de 6 luni.
Sotia va mosteni in cota de 1/4 din partea lui A. Astfel, apartamentul va reveni in cota de 5/8 sotiei B, si in cota de 3/16 fiecarui copil.
Asta avand in vedere ca apartamentul este bun comun, iar B are deja in proprietate cota de 1/2 din acesta.
Potrivit legii, mostenitorii pot sa isi exercite dreptul de optiune succesorala in temen de sase luni de la moartea celui despre a carui mostenire este vorba (acest moment echivaleaza cu deschiderea mostenirii).
1. daca apartamentul este bun propriu , cotele sunt 1/4 sotia si 3/4 copiii impreuna.
2. daca apartamentul este bun comun atunci sotia are 1/4 x 1/2 +1/2 = 5/8, iar copii au 3/4 x 1/2 = 3/8 amandoi.
Multumesc pt raspuns,dar ar mai fi ceva:au trecut deja 8 luni si nu s a facut inca partajul ,iar apartamentul se doreste sa se vanda pt a se impartii intre cei 3 mostenitori...
Adica se poate vinde apartamentul asa pur si simplu fara sa se faca mai intai succesiunea la notar?Va intreb pentru ca asta este tocmai motivul pentru care inca nu s a vandut acel apartament,desi toti 3 sunt de acord cu vanzarea lui.
Succesiune
VioricaC
Buna seara,
Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii.
Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie.
Si eu sunt casatorita
Ambii ... (vezi toată discuția)
Succesiune
cordun
buna ziua
am si eu o nelamurire.
Apartamentului in care locuiesc a fost cumparat in 1997 si sunt trecuti ca proprietari socrul si sotul meu.
locuim in ... (vezi toată discuția)