avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj mostenire

Buna!Ma numesc D. Ioana,si as avea o speta de rezolvat.A proprietarul unui apartament impreuna cu sotia B,decedeaza.A si B au 2 copii din casatorie.Care vor fi cotele fiecaruia asupra apartamentului si in cat timp se poate face succesiunea de la data decesului lui A?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:53, 13 Martie 2008
Termenul de acceptare a succesiunii est de 6 luni.
Sotia va mosteni in cota de 1/4 din partea lui A. Astfel, apartamentul va reveni in cota de 5/8 sotiei B, si in cota de 3/16 fiecarui copil.
Asta avand in vedere ca apartamentul este bun comun, iar B are deja in proprietate cota de 1/2 din acesta.
Potrivit legii, mostenitorii pot sa isi exercite dreptul de optiune succesorala in temen de sase luni de la moartea celui despre a carui mostenire este vorba (acest moment echivaleaza cu deschiderea mostenirii).
1. daca apartamentul este bun propriu , cotele sunt 1/4 sotia si 3/4 copiii impreuna.
2. daca apartamentul este bun comun atunci sotia are 1/4 x 1/2 +1/2 = 5/8, iar copii au 3/4 x 1/2 = 3/8 amandoi.
Multumesc pt raspuns,dar ar mai fi ceva:au trecut deja 8 luni si nu s a facut inca partajul ,iar apartamentul se doreste sa se vanda pt a se impartii intre cei 3 mostenitori...
puteti vinde si fara sa faceti partajul
Adica se poate vinde apartamentul asa pur si simplu fara sa se faca mai intai succesiunea la notar?Va intreb pentru ca asta este tocmai motivul pentru care inca nu s a vandut acel apartament,desi toti 3 sunt de acord cu vanzarea lui.

Alte discuții în legătură

Calcul cota parte din succesiune rrobert rrobert Avem un intreg, doi parinti si trei copii. Unul din parinti decedeaza. Care este cota parte ce revine fiecaruia dupa deschiderea succesiunii ? Un avocat ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Succesiune cordun cordun buna ziua am si eu o nelamurire. Apartamentului in care locuiesc a fost cumparat in 1997 si sunt trecuti ca proprietari socrul si sotul meu. locuim in ... (vezi toată discuția)