In aceste situatii,se urmaresc caile de atac ordinare si extraordinare ale hotararilor pronuntate,sesizarile CEDO pentru solutionarea cauzelor,precum si sesizarile CSM-ului sau ale altor organe abilitate ale statului.
La ce va referiti cand vorbiti de caile de atac ale hotararilor pronuntate si la sesizarile CSM-ului?
Sa zicem ca X este pagubit de deciziile magistratilor (de la fond pana la recurs), magistrati care in pofida legii, dau decizii in favoarea celui care... a stiut sa le fie "simpatic". Atunci X, in principiu, poate contesta la CEDO, pe motivul incalcarii art 6 din Conventia EDO (si eventual alte drepturi ale omului). Dupa niste ani CEDO ii da dreptate, si omul nostru promoveaza o revizuire (daca nu gasesc din nou magistratii nu stiu ce sa-i puna bete in roate). In urma deciziei CEDO, X primeste si o satisfactie echitabila in bani (mai multe mii de Euro). Pe baza revizuirii, X castiga procesul. Insa, acum urmeaza problema: X nu se poate indrepta impotriva magistratului corupt. Numai Statul se poate indrepta impotriva acestuia cu o actiune in regres, pentru a-i imputa pagubele.
Dvs. ati auzit fie si de un singur caz cand Statul s-a indreptat cu actiune in regres contra vreunui magistrat? Sa fim seriosi! Pai cine e "Statul"? Cand e vorba de plata, "Statul" suntem noi, astia multi. Cand e vorba de "decizii", "Statul" este cei care numesc si mentin in post pe magistratii corupti.
In ceea ce priveste CSM-ul, din nou sa fim seriosi: pai astia nu vad nimic rau nici intr-un caz de fals pe fata, in acte! Si credeti-ma ca va vorbesc din experienta.
Sa nu fim naivi: cata vreme nu exista un control clar al magistraturii, combinat cu raspunderea personala pentru nerespectarea legii, nimic nu se va schimba in justitia romana. Ce ne trebuie este un gen de DNA special pentru magistrati, care sa nu aibe nicio legatura cu Parchetul, format din membri cu identitatea secreta, si cu care sa nu se poata comunica decat in scris. Si la sesizarile sau plangerile cetatenilor (cele fondate, desigur), magistratul sa fie nevoit sa raspunda in scris, fara sa cunoasca identitatea anchetatorului.
Cata vreme insa avem CSM-ul care e format tot din ei, n-au de ce sa se teama.