avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensiile de urmas sunt scutite de impozitul de 16%?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensiile de urmas sunt scutite de impozitul de 16%?

De la data de 14 mai 2010 pensionarii care au grade de handicap beneficiaza de scutire de la plata impozitului de 16% pentru pensiile care depasesc valoarea de 1000 lei.Eu sunt pensionar de urmas si as dori sa stiu daca si pensiile de urmas beneficiaza de reducere.
Cel mai recent răspuns: cata_strophik2010 , utilizator 09:14, 17 Martie 2011
cata_strophik2010 a scris:
De la data de 14 mai 2010 pensionarii care au grade de handicap beneficiaza de scutire de la plata impozitului de 16% pentru pensiile care depasesc valoarea de 1000 lei.Eu sunt pensionar de urmas si as dori sa stiu daca si pensiile de urmas beneficiaza de reducere.

Nu. Asa cum foarte corect ati scris in mesaj, sunt scutiti de la plata impozitului pensionarii incadrati in grad de handicap. Prin urmare nu fac obiectul reglementarii pensiile, ci pensionarii.
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Eu sunt pensionar de urmas cu handicapul dobandit inainte de 16 ani(handicap accentuat).Cei de la CJP Vaslui mi-au comunicat ca am dreptul la scutire pentru impozitul de 16%.Chiar daca eu nu am dreptul totusi am intalnit chiar pe acest site cazuri de persoane cu handicap iesite la pensie carora nu li s-a comunicat ca au dreptul la scutire.,cu referire la pensiile speciale(MAPN,MAI,SRI).Cei care au pensii civile au primit diferentele cum este cazul si al mamei mele.
Nu inteleg: ati scris ca sunteti scutit de plata impozitului, apoi ca nu sunteti scutit (casa de pensii "mi-a comunicat ca am dreptul", apoi "chiar daca eu nu am dreptul").

Un beneficiar de pensie de urmas are calitatea de pensionar. Daca acesta este incadrat in grad de handicap grav sau accentuat, este scutit de la plata impozitului potrivit art. 68 ind. 1 Cod fiscal.

(...) totusi am intalnit chiar pe acest site cazuri de persoane cu handicap iesite la pensie carora nu li s-a comunicat ca au dreptul la scutire.,cu referire la pensiile speciale(MAPN,MAI,SRI)

Nu trebuia sa le comunice nimeni nimic, in Romania legea se prezuma a fi cunoscuta.
Ma indoiam in continuare pentru ca le-am trimis copii dupa actele de persoana cu handicap, referinte la articolul de lege si o cerere pe adresa Casei Sectoriale de Pensii MAI inca de la jumatatea lui decembrie 2010 si nu am primit inca raspuns.
Ma indoiam in continuare pentru ca le-am trimis copii dupa actele de persoana cu handicap, referinte la articolul de lege si o cerere pe adresa Casei Sectoriale de Pensii MAI inca de la jumatatea lui decembrie 2010 si nu am primit inca raspuns.

Adica ati trimis certificatul de incadrare in grad de handicap, da?
Un talon ati primit? Pe el sunt trecute impozitul si CASS retinute. Sigur, ar fi trebuit sa primiti si diferentele. Intarzierea se datoreaza, probabil, recalcularii pensiilor militare.

Alte discuții în legătură

Pensia unei persoane incadrate in grad de handicap se impoziteaza? iulia_viorica iulia_viorica Daca un pensionar este incadrata intr-un grad de handicap, pensia i se mai impoziteaza? (vezi toată discuția)
Impozitul pentru pensionarii incadrati in grad de handicap eugenchis eugenchis Buna seara.Vecina mea este pensionata la limita de virsta in baza legii 19/2000,art.47(b). A fost la Casa de Pensii si a intrebat de retinerea impozitului pe ... (vezi toată discuția)
Impozitare pensii handicap sandavasilescu sandavasilescu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: S-a modificat Codul fiscal referitor la impozitarea pensiilor pentru handicap grav si accentuat? ... (vezi toată discuția)