avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna & preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna & preaviz

Buna ziua,
as avea o nelamurire. Sunt in preaviz - de 30 de zile, desi nu detin functie de conducere, dar atatea zile am trecute in contractul de munca, si am mari dubii daca este legal sau nu. Am semnat cand m-am angajat, desi stiam ca in mod normal sunt 15 zile. Contabila noastra mi-a dat o explicatie foarte ciudata: inseamna ca sunt considerata detinatoarea unui post de conducere. Serios?!? Conform incadrarii mele COR sunt in grupa 4, restul colegilor in 2. Ar fi aberant.
Problema de fapt este ca mai am neefectuate vreo 9 zile de concediu de odihna. La intrebarea mea, daca primesc contravaloarea acestora in bani, aceeasi contabila mi-a spus, ca nu se mai poate din moment ce deja sunt in preaviz, deja mi-am dat demisia. Ok, inteleg ca nu imi pot lua zilele de concediu pe perioada preavizului, dar asta inseamna ca le pierd din simplul motiv ca nu le-am solicitat inainte de a-mi da demisia?? :confused:
Cel mai recent răspuns: ch_mi , utilizator 15:54, 2 Mai 2008
1. Preavizul este de 15 zile, daca nu detineti functie de conducere- verificati in CIM, daca scrie ca aveti functie de conducere, in fisa postului, daca aveti subordonati/relatii ierarhice. Daca doar scrie asa din senin ca aveti 30 de zile de preaviz in caz de demisie, clauza e ilegala si deci nula.
2.Concediul de odihna nu suspenda contractul de munca, deci nici preavizul. A nu se confunda cu concediul de boala, care suspenda contractul de munca conf. disp. Codului muncii. Puteti sa va efectuati concediul de odihna in timpul preavizului.
3. Concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani. La incetarea CIM trebuie sa vi se achite si c-val zilelor de concediu neefectuate.
Compensarea in bani a CO neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.Ai grija cind ti se intocmeste fisa(nota) de lichidare si ce ti se scrie pe ea!
dnlvc a scris:

Compensarea in bani a CO neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.Ai grija cind ti se intocmeste fisa(nota) de lichidare si ce ti se scrie pe ea!

In cazul incetarii CIM? Asta nu prea inteleg. Dupa ce se termina perioada de preaviz contractul de munca inceteaza oricum, nu? :-/
Mie de fapt mi s-a spus ca in cazul in care nu am depus cerere de concediu inainte de a depune demisia nu mai beneficiez de compensarea in bani a zilelor ramase ...
Da, CIM inceteaza la expirarea preavizului, logic. Intervenientul nu a citit atent postul dvs.
CO neefectuat trebuie compensat in bani in cazul dvs. Depuneti cerere scrisa in acest sens la secretariatul firmei, pastrati un exemplar.
Daca nu se conformeaza si nu va plateste CO, reclamati firma la ITM. Puteti depune reclamatie si daca vi se solicita un praeviz de 30 zile fara sa aveti functie de conducere- nu ati dat detaliile cerute despre functia dvs.
Recomandati-i contabilei fie sa studieze legislatia muncii, fie sa ceara ajutorul departamentului juridic, inainte sa va taie dvs. din drepturi.
Va multumesc mult pentru raspuns.

Astfel sa depun cerere de concediu efectiv sau cerere sa mi se plateasca zilele neefectuate? Altfel nu beneficiez de compensarea CO?
In CIM nu este trecut ca as avea sau nu functie de conducere, nici nu stiu unde ar putea fi trecut acest lucru, insa in fisa postului apare trecut ca nu am subordonati. In rest nu apare concret mentionat niciunde cel fel de functie e, doar denumirea postului si codul COR, evident.

Alte discuții în legătură

Daca mi-am dat demisia... Cezar66 Cezar66 Am lucrat timp de 6 luni la un patron,iar de curand mi-am dat demisia.As dori sa stiu daca pentru perioada de lucru,nu mi se cuvine nici o zi de concediu ... (vezi toată discuția)
Preaviz si c.o. Viovas Viovas Buna ziua. Am o cerere de concediu de 10 zile de concediu aprobata, pentru perioada 06.10 - 24.10. dar azi, daca imi depun demisia cu preaviz si angajatorul ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat madi33 madi33 Am fost angajat 2 ani si 8 luni din care mi-am luat concediu de odihna 5 zile, urmeaza ca la sfarsitul lunii august sa plec din firma.Ce se intampla cu zilele ... (vezi toată discuția)