virgil64 a scris:
In cazul pensiilor militarilor,apare,stagiul de cotizare in specialitate.Cum se acorda stagiul potential,in functie de acest stagiu ?
Intre stagiul minim de cotizare in specialitate si stagiul potential nu este nicio legatura. Potrivit art. 75, alin. (1) din Legea nr. 263/2010, stagiul potential este determinat ca diferenta intre stagiul
complet de cotizare prevazut in anexa nr. 6 si stagiul de cotizare
realizat pana la data acordarii pensiei de invaliditate. Gasiti definitiile tuturor stagiilor la art. 3 din Legea nr. 263/2010.
virgil64 a scris:
Cunosc,ca, perioada in care am beneficiat de pensie de invaliditate,calculata in baza unei legi speciale,nu se ia in calcul ca perioada asimilata,deci,intrebarea mea vizeaza,modalitatea de stabilire a elementelor necesare calculului pensiei de invaliditate,incepand din ianuarie 2011.
Haideti sa ne lamurim: dvs.
sunteti pensionar de invaliditate. Prin urmare dvs. nu faceti obiectul Legii nr. 263/2010, in sensul ca drepturile de pensie vi s-au deschis anterior intrarii in vigoare a acestui act normativ. Legea nr. 263/2010 se aplica cererilor de acordare a drepturilor de pensie depuse dupa 1 ianuarie 2011 sau cererilor care au fost depuse anterior acestei date si nu au fost solutionate.
Ideea pe care as vrea s-o retineti (si pe care sper s-o exprim cu claritate) este ca Legea nr. 263/2010
se aplica deschiderilor noi de drepturi de pensie. Dvs. vi s-au deschis drepturile de pensie presupun ca in 2003, data ivirii invaliditatii.
virgil64 a scris:
Pana la aceasta data,nu am primit decizia de recalculare a pensiei si as vrea sa inteleg legatura dintre stagiul de cotizare in specialitate si stagiul potential.
Recalcularea pensiilor militare s-a facut potrivit algoritmului de calcul utilizat de Legea nr. 19/2000 si nici nu s-ar fi putut face altfel. Pe langa faptul ca Legea nr. 263/2010 nu se aplica retroactiv, aceasta a fost publicata in MO in 20 decembrie 2010. Recalcularea pensiilor militare a inceput in iulie 2010.
Veti primi si decizia de recalculare. Stagiul potential a fost determinat potrivit art. 59 din Legea nr. 19/2000, prevedere pe care am scris-o in mesajul anterior. Prin "stagiu de cotizare realizat efectiv" se intelege perioada in care ati fost in activitate, fara perioade de scolarizare si fara perioada in care ati satisfacut stagiul militar.