avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa poluare veche
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa poluare veche

Buna ziua! Am cumparat o masina pe data de 25 ianuarie 2011. Am depus actele la finante pe data de 27 ianuarie sa-mi calculeze taxa de poluare veche. Au luat actele si mi-au calculat taxa. Cand am scos decizia am constatat ca taxa este prea mare si am intrebat de ce mi s-a calculat asa de mult. Raspunsul a fost ca mi s-a calculat dupa taxa noua pentru ca actul de vanzare-cumparare este din 2011. Mentionez ca masina a fost adusa in noiembrie 2010, a fost radiata din Germania in noiembrie 2010. Au fost luate si numere provizorii in Romania in anul 2010 deci se poate dovedi ca masina a intrat in tara in 2010. La finante se legau de actul de vanzare-cumparare care a fost facut in 2011.
In cazul de fata ce trebuie facaut ca sa-mi recalculeze taxa si sa aplice taxa veche?
Cel mai recent răspuns: Marian Senchiu , Avocat 19:15, 2 Februarie 2011
Da, din pacate o alta deficienta descoperita in lege, insa interpretarea functionarilor pare deocamdata a fi acoperita.
Potrivit textului de lege : Pentru autovehiculele achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de data de 31 decembrie 2010 si care nu au fost inmatriculate in Romania pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se aplica nivelul taxei pe poluare pentru autovehicule prevazut in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, in vigoare pana la data de 1 ianuarie 2011.
(2) Prin autovehicule achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de data de 31 decembrie 2010 si care nu au fost inmatriculate in Romania pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in sensul prevederilor alin. (1), se intelege:
a) autovehiculele pentru care a fost lansata comanda ferma anterior datei de 31 decembrie 2010 si pentru care se face dovada platii integrale sau a unui avans;
b) autovehiculele ce au fost introduse in tara si pentru care se face dovada cu carnet de TIR/CMR/CIM si/sau dovada radierii din tara de provenienta, documente emise inainte de 31 decembrie 2010;
c) autovehiculele pentru care s-a eliberat dovada de inmatriculare provizorie de catre autoritatile din tara de provenienta a autovehiculului, emisa inainte de 31 decembrie 2010.


Ei interpreteaza prima conditie din textul de lege, neurmarind cand a achizitionat proprietarul anterior autoturismul, pentru ca alineatul al treilea vine in apararea logicii lor. Acesta incepe in felul urmator:

(3) Pentru a beneficia de prevederile alin. (1), persoana fizica sau juridica pe numele careia urmeaza a se inmatricula autovehiculul trebuie sa fi efectuat achizitia acestuia in vederea inmatricularii ........

Din punctul lor de vedere, autoturismul este achizitionat in vederea inmatricularii de catre dumneavoastra ulterior datei de 31.dec.2010.

Impotriva deciziei si referatului de calcul puteti face contestatie la A.F.P.


Ultima modificare: Miercuri, 2 Februarie 2011
Marian Senchiu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inmatriculare autoturism e5 scv scv nu reusesc de 2 zile sa_mi inmatriculez masina nou_nouta E5, mi_sa respins dosarul de 2ori din cauza taxei de poluare,politia ma trimite la finante pt ... (vezi toată discuția)
derogare de la taxa auto buziladiana buziladiana in 28 decembrie 2010 am cumparat in baza facturii un autocamion din germenia, nu am avut timp sa scot numere provizorii sau sa fac RAR/ul .#-o Poate ... (vezi toată discuția)
Taxa prima inmatriculare auto mad79 mad79 De la 1 ianuarie 2011 va intra in viguare noua taxa de poluare, prima inmatriculara sau cum io mai fi spunand.In trebarea mea este daca masina este introdusa ... (vezi toată discuția)