avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... diferenta ? asociatie -club sportiv
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

diferenta ? asociatie -club sportiv

Buna ,as dori sa-mi confirmati si mie daca am inteles bine legea:
-asociatiile sportive pot fi cu sau fara personalitate juridica ,si in acest ultim caz se constituie ca si "societati civile particulare"
-cluburile pot fi fara scop lucrativ sau societati comerciale sportive pe actiuni.Cele de drept privat fara scop lucrativ "sunt persoane juridice nonprofit constituite potrivit legii"( art.27 L.ed.fizice) :-/ -adica potrivit OG 26 ?
Am dedus cele de mai sus din :
"asociatiile sportive sunt structuri fara personalitate juridica ...si se pot constitui ca societati civile particulare.Constituirea unei asoc.sportive fara pers jur da dreptul acesteia la obtinerea certificatului de identitate sportiva.Cluburile sportive sunt structuri sportive cu personalitate juridica"(Legea ed.fizice si sportului -art 25 ) iar in OG 26/2000 art 5 "Asociatiia dobandeste personalitate juridica prin inscrierea in Reg asociatiilor si fundatiilor".
Totusi dilema mea este urmatoarea : care este diferenta dintre clubul sportiv de drept pivat pers.juridica nonprofit si asociatia sportiva cu personalitate juridica? (Ambele se infiinteaza practic in baza aceleiasi OG 26 nu ?)
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 11:38, 24 Aprilie 2008
Asociatia sportiva fara personalitate juridica functioneaza doar pe baza Legii Sportului prin inscrierea in Registrul Sportiv, urmata de obligativitatea din punct de vedere fiscal de obtinere a certificatului de inregistrare fiscala.
In cazul clubului sportiv - asociatia care se infinteaza pe baza OG privind asociatiile si fundatiile are personalitate juridica prin inscrierea in Registrul asociatiilor si fundatiilor.
In aceasta situatie doar cea de a doua are personalitate juridica, cealalta fiind o asociere fara personalitate juridica.
Daca persoana juridica raspunde fata de terti, cealalta forma nu raspunde fata de terti, raspunderea fiind a fiecarui membru individual.
Fiscal nu stiu prea multe (astept si eu alte comentarii).
g77 a scris:

Totusi dilema mea este urmatoarea : care este diferenta dintre clubul sportiv de drept pivat pers.juridica nonprofit si asociatia sportiva cu personalitate juridica? (Ambele se infiinteaza practic in baza aceleiasi OG 26 nu ?)

Nici eu nu m-am prins desi am infiintat o Asociatie cu denumirea XXX (marca notorie) Auto Moto Club Romania.
Din denumire rezulta ca e club, dar infiintata fiind in baza OG 26 trebuia sa spun daca e Asociatie sau Fundatie. Asa ca iese o scarpinatura gen Asotiatia " ... Club....". (asa am gandit eu ca pot sa-mpac si capra si varza).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Club sportiv csomortani csomortani Buna ziua. Doresc sa aflu care este diferenta intre un Club Sportiv si o Asociatie Sportiva,din punct de vedere juridic. Multumesc (vezi toată discuția)
Asociatie sportiva sau club sportiv MANOIL MANOIL Care este diferenta intre asociatie sportiva si club sportiv ? Care este procedura de inregistrare la federatia de specialitate? (vezi toată discuția)
Cum se poate transforma o asociatie fara personalitate juridica in una cu personalitate juridica? DFlorin DFlorin Buna ziua. Suntem o asociatie fara personalitate juridca ca societate civila cu caracter sportiv constituita in baza Codolui Civil si a Legii 69/2000.Avem ... (vezi toată discuția)