avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie

Buna seara.Explicati-mi va rog anii lucrati in italia in perioada 2002-2005(cu plata contributiilor platite)se iau in calcul pentru recalcularea pensiei actuale din Romania? Va multumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:13, 4 Februarie 2011
Potrivit art. 19 din Legea nr. 263/2010, perioadele lucrate in state membre ale UE si in statele cu care Romania a incheiat conventii de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale, perioade pentru care s-au platit contributiile de asigurari sociale, constituie stagiu de cotizare si in Romania. Perioada lucrata in Italia va fi adaugata stagiului realizat in Romania (pensia nu va creste, intrucat veniturile realizate in Italia nu sunt avute in vedere la determinarea punctajului mediu anual).

:offtopic: Am rugamintea sa nu mai deschideti mai multe discutii, contravine pct. 3.3 din regulamentul de postare in Forum. Daca mai aveti intrebari, folositi butonul "raspunde". Multumesc!
Multumesc.dar raspunsul l-am inteles doar pe jumatate,adica perioada lucrata trebuia sa fie mai mare de 2-3 ani pentru a obtine pensie de acolo? sau anii lucrati acolo se pun doar la vechime fara nici o recalculare.Va multumesc foarte mult
In primul mesaj ati intrebat despre pensia din Romania, in cel de-al doilea ati intrebat daca puteti obtine pensie din Italia.

Perioada lucrata in Italia se va adauga stagiului realizat in Romania insa, daca in Romania beneficiati de pensie de invaliditate, nu va recomand sa solicitati recalcularea pensiei pe care o primiti din partea statului roman. Adaugarea unor stagii (perioade lucrate) modifica stagiul realizat si, in functie de datele din dosarul dvs. de pensie, date pe care eu nu am cum sa le cunosc, este posibil sa scada cuantumul pensiei.

Potrivit Regulamentului nr. 883/2004/CCE, pentru a primi pensie din partea statului italian trebuie sa fi cotizat minim 10 ani la sistemul de pensii din Italia.

www.avocatnet.ro/content/for...
Imi cer scuze ,este vorba de pensie de drept (1 dec.2010 ),(nu de invaliditate),atunci pot sa solicit recalcularea pensiei pentru acei 2 ani lucrati in italia?Se poate sau nu?Va rog sa ma lamuriti.Astept raspunsul dumneavoastra.Va multumesc
ciprinel a scris:
Imi cer scuze ,este vorba de pensie de drept (1 dec.2010 ),(nu de invaliditate),atunci pot sa solicit recalcularea pensiei pentru acei 2 ani lucrati in italia?Se poate sau nu?Va rog sa ma lamuriti.Astept raspunsul dumneavoastra.Va multumesc

Daca este vorba despre pensie pentru limita de varsta, atunci puteti solicita adaugarea stagiilor lucrate in Italia, nu este cazul sa va faceti probleme.

Accesati link-ul de mai jos si cititi discutia:
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie comunitara - italia mihaela daniela mihaela daniela buna seara!am si eu o intrebare daca mama mea munceste in italia cu contract de munca si i se platesc toate drepturile aici cand va iesi la pensie anticipat ... (vezi toată discuția)
Vechime italia angellyk angellyk Buna ziua. Tatal meu a lucrat aproximativ 8-9 ani in Italia,in 2010 a venit inapoi in Romania,fiind dat in somaj de la locul de munca din Italia. Din 2012 e ... (vezi toată discuția)
Pensie comunitara - beneficiar de pensie militara scorpyon40 scorpyon40 sunt pensionar militar cu urmatoarel date de vechime si contributii -vechimea in serviciu efectiv ca militar -20 ani -timp lucrat in conditii speciale cu ... (vezi toată discuția)