avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie comunitara - Italia
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie comunitara - Italia

buna seara!am si eu o intrebare daca mama mea munceste in italia cu contract de munca si i se platesc toate drepturile aici cand va iesi la pensie anticipat sau de drept i se va lua in considerare si vechimea din italia
in momentul de fata ea are contract de asigurat cu casa de pensie si ar fi trebuit sa iasa la pensie anticipata in septembrie
dar acum cu noua lege cine stie.deci rugamintea mea e daca i se va lua in considerare vechimea din italia-4 ani- multumesc pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:46, 13 Iulie 2010
In vederea deschiderii drepturilor de pensie, intre state se recunosc reciproc stagiile de cotizare pentru care s-au achitat contributiile de asigurari sociale, conform art. 8 din Legea nr. 19/2000.

Romania a incheiat cu Italia conventie de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale iar cei patru ani lucrati de mama dvs. acolo constituie stagiu de cotizare si in Romania.

Intrucat mama dvs. a lucrat in Italia patru ani, statul roman va avea in vedere acesti ani numai ca perioada, pe care o va adauga perioadei lucrate in Romania. Accesati link-ul de mai jos si cititi si raspunsurile date acolo.
www.avocatnet.ro/content/for...

~ Conținut șters la cerere ~
multumesc pentru raspunsuri dar nu inteleg cand i se adauga aceasta vechime la anticipate sau de drept la 60 ani .ea in sptembrie trebuia sa iasala pensie anticipata
dar acum nu stiu daca i se adauga si acea vechime de italia cand iese la pensie ?ea e nascuta in 1955 multumesc!
In perioada 03.07 - 31.12.2010 este suspendata depunerea dosarelor pentru pensia anticipata si si cea anticipata partiala asa ca vom discuta despre ea in 2011 cand va fi in vigoare si noua lege a pensiilor.
mihaela daniela a scris:
(...) nu inteleg cand i se adauga aceasta vechime la anticipate sau de drept la 60 ani .ea in sptembrie trebuia sa iasala pensie anticipata.

Stagiul realizat in Italia se adauga stagiului realizat in Romania indiferent de categoria de pensie.

Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumularea vechimii in munca in strainatate la pensia din romania Radu Lupascu Radu Lupascu 1)Sunt nascuta in 7 nov. 1955 si am acumulat o vechime in munca in Romania de 22 de ani . La ce varsta ma pot pensiona ? 2)De asemena am acumulat 5 ani ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie ciprinel ciprinel Buna seara.Explicati-mi va rog anii lucrati in italia in perioada 2002-2005(cu plata contributiilor platite)se iau in calcul pentru recalcularea pensiei ... (vezi toată discuția)
Dreptul la pensie dupa activitatea lucrata in strainatate cezara ioana cezara ioana in situatia in care s-a lucrat in Romania 16 ani, s-a plecat in Israel cu contract de munca de 8 ani si apoi in Italia cu contract de munca de 4 ani, statul ... (vezi toată discuția)