avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumularea vechimii in munca in strainatate la pensia ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumularea vechimii in munca in strainatate la pensia din Romania

1)Sunt nascuta in 7 nov. 1955 si am acumulat o vechime in munca in Romania de 22 de ani . La ce varsta ma pot pensiona ?

2)De asemena am acumulat 5 ani vechime in munca in Spania platind asigurarile sociale corespunzatoare. Sunt interesata daca acesti ani vor fi cumulati atat ca si perioada ( adica adaugati la cei 22 de ani din Romania) cat si in cuantumul pensiei.

Daca acest lucru nu este posibil , ramanand astfel sa beneficiez separat de cele doua pensii, una in Spania si cealalta in Romania, sunt curioasa sa aflu daca pot intocmi un act prin care de acum incolo sa pot cotiza si la sistemul roman cu toate ca lucrez afara. Acest lucru prezinta vreun avantaj la cuantumul pensiei din Romania ?

Multumesc anticipat, Lupascu V.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:40, 22 Iulie 2010
1. Potrivit actualei legislatii, puteti sa beneficiati de pensie pentru limita de varsta atunci cand veti implini 60 de ani. De pensie anticipata partiala nu puteti beneficia intrucat nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani.

2. In vederea deschiderii drepturilor de pensie, intre state se recunosc reciproc stagiile de cotizare pentru care s-au achitat contributiile de asigurari sociale, conform art. 8 din Legea nr. 19/2000. Romania a incheiat cu Spania conventie de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale iar cei cinci ani lucrati acolo constituie stagiu de cotizare si in Romania.

La stabilirea drepturilor de pensie, statul roman va avea in vedere acesti ani numai ca perioada, pe care o va adauga perioadei lucrate in Romania. Accesati link-ul de mai jos si cititi si raspunsurile date acolo.
www.avocatnet.ro/content/for...

3. Puteti incheia cu casa de pensii unde aveti domiciliul un contract de asigurare sociala, pentru orice venit doriti. Contractul produce efecte de la data inregistrarii lui, deci nu retroactiv, iar veniturile pentru care va asigurati vor influenta punctajul mediu anual in sensul majorarii lui si, implicit, cuantumul pensiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie comunitara atiz atiz Nascuta in ianuarie 1955, am o vechime in cimpul muncii de 14 ani si 2 luni in romania si de 15 si 6 luni in Spania dar cu posibilitate de a cotiza in ... (vezi toată discuția)
Pensie comunitara - italia mihaela daniela mihaela daniela buna seara!am si eu o intrebare daca mama mea munceste in italia cu contract de munca si i se platesc toate drepturile aici cand va iesi la pensie anticipat ... (vezi toată discuția)
Pensie comunitara ileana petrovai ileana petrovai bunaziua.am lucrat in romania 22 de ani in invatamant si acum lucrez in spania de 3 ani.intrbarea mea ar fi :la ce varsta ma pot pensiona anticipat si daca pot ... (vezi toată discuția)