avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... faliment vs. somatie de plata
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

faliment vs. somatie de plata

buna! intrebare intrebatoare...
am un debitor (500.000 lei) si am introdus la tribunal o somatie de plata, ca apoi sa procedez la executarea silita. datoria mi-a fost confirmata prin pv de conciliere, deci nu sunt sanse sa pierd. dupa momentul in care eu am introdus cererea si pana la primul termen, la tribunal s-a pronuntat, in alt dosar, intrarea in faliment a debitorului meu. spuneti-mi si mie, care e situatia mea acum? intrarea in faliment s-a facut din greseala, ma rog, din neglijenta... datoria era achitatata, dar creditoarea a omis sa comunice si instantei acest aspect, iar debitoarea nu avea cunostinta de proces (citarea s-a facut prin afisare). instanta s-a pronuntat, s-a numit lichidatorul, si, dupa o saptamana de la pronuntarea hotararii de intrare in faliment, creditoarea a binevoit sa aduca la cunostinta instantei faptul ca s-a platit datoria si nu mai are nicio pretentie.
care e situatia mea acum? debitoarea a depus documentatia pt un credit la banca ca sa-mi poata plati datoria. daca banca ii aproba creditul, mai poate face plati? sau trebuie sa astept sa faca debitoarea mea recurs, sa demonstreze ca nu e in faliment si apoi sa astept sa-mi faca plata? ce se intampla daca nu invederez instantei ca debitoarea e in faliment? hotararea pe care o s-o pronunte are vreo valoare?
va multumesc anticipat,
k.
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 11:46, 23 Aprilie 2008
1. daca in cadrul dosarului de faliment, creditorul a declarat ca s-a achitat creanta lui, ar trebui ca procedura sa se inchida, daca nu mai sunt si alti creditori care si-au depus declaratii de creanta.
2.creditul e putin probabil sa se mai acorde, atat timp cat debitoarea dvs. este in faliment;
3.dosarul dvs. de somatie de plata este suspendat de drept conf. L. 85/2006.va puteti inscrie la masa credala, caz in care nu se va mai inchide procedura, si va veti recupera creanta intr-un termen neprecizabil...daca v-o recuperati.
4. dvs. trebuie sa decideti ce aveti interesul sa faceti, in functie de situatia economica a debitoarei.
5. luati legatura cu lichidatorul judiciar al debitoarei, pentru o imagine completa cu privire la situatia lichidarii.E posibil sa existe si alti creditori inscrisi intre timp pe tablou si de care sa nu stiti.
6.verificati daca s-a ridicat sau nu dreptul de administrare al administratorului debitoarei, daca da, nu mai are posibilitatea sa faca nici o plata in numele societatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce taxe aplica lichidatorul când se plătesc creanțele la creditor ... adelina1popovici adelina1popovici Ce taxe aplica lichidatorul când se plătesc creanțele la creditor pentru o firma in faliment? Creditorii se înțeleg la un comision cu lichidatorul, eu ca ... (vezi toată discuția)
Procedura insolventa2 ContSters91137 ContSters91137 Prin sentinta comerciala pronuntata in baza legii 85/2006, tribunalul a dispus incheierea procedurii insolventei privind debitoarea SC MC SRL , dizolvarea ... (vezi toată discuția)
Faliment ... AndreiLRX AndreiLRX Buna , am o S.C care a adunat niste datori la finante in anul 2008 datori rezultate din facturarea unor materiale catre o societata care la cateva zile dupa ... (vezi toată discuția)