Anul trecut am contestat un proces verbal de radar care prevedea amenda si suspendarea permisului pe o perioada de 90 de zile. In mai s-a dat sentinta care nu mi-a fost favorabila. Au trecut aproape 9 luni de cand hotararea a ramas definitiva, timp in care nu m-am prezentat pentru a preda permisul. Ce se mai poate intampla acum?
Art. 86 alin.2 din OUG 195/2002
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule in Romania se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
de cand incepe perioada de suspendare??? 1)daca incepe de cand hotararea ramane definitiva inseamna ca cele 3 luni de suspendare au trecut. 2) dak incepe de cand predau eu permisul la politie inseamna ca inca nu a inceput inca deoarece permkisul e la mine. Deci sa imteleg ca in ambele situatii sunt in legalitate?!?! Astept mai multe comentarii
Cele 90 de zile încep ,de când predai matale permisul cu un bonus de 30 de zile pentru nepredare la timp. Poţi să mergi liniştit în continuare că oricum ai depăşit termenul dar aşteaptă-te din clipă în clipă să fii oprit şi să rămâi fără el cu o dovadă fără drept de a conduce (asta e OK dacă ţi se întâmplă în oraş la un colţ de unde locuieşti dar dacă ţi se întâmplă la 400 de km de casă ai feştelit-o), sau, să vină la uşă la matale doi domni miliţişti care fără vorbă multă să te tâlhărească fără ruşine de permis şi care să te pună să semnezi o hârtie prin care ai luat la cunoştiinţă că conducerea pe drumurile publice fără permis e infracţiune şi că urmează să mergi pe jos 120 de zile de la data aia fatidică.
Sau... mai poţi să pleci din ţară aşa vreo 10 ani şi nici atunci nu ai scăpat. Că amenzile de circulaţie nu se prea prescriu şi sancţiunea complementară (adică tâlhărirea de permis pe perioada de 90+30 de zile bonus) se prescrie odată cu prescrierea sancţiunii principale (adică uşurarea buzunarului dumitale de câte sute de lei te-a blagoslovit miliţianul de circulaţie prin pravoslavnicul proces-verbal), care sancţiune (luarea banului adică de către stat) se cam prescrie aşa... a doua zi după paştele cailor. Mai citeşte despre prescrierea amenzilor de circulaţie, (dar cu atenţie) s-a mai scris pe aici şi apoi te hotărăşti.
Acum matale mai citeşti şi ce spun alţii şi iei decizia corectă.
asa o fi ,dar de atuci am mai luat o amenda si un avertisment inclusiv 2 puncte penalizare. Cand au actualizat baza dedate dupa ce am primit 2 puncte penalizare nu trebuiau sa ma gaseasca acolo cu permisul suspendat si sa imi trimita o <invitatie> sa predau permisul?Tin sa mentionez ca permisul mi-a fost retinut in alt judet. E posibil sa nu fi ajuns hotararea judecatoreasca la politie la mine in judet , sa se fi ratacit??
nu o sa vina nimeni sa-ti ceara permisul , citeste ce patesc eu, dar cand vei ajunge cu permisul pe la circulatie, nu-l mai vezi.
suspendare permisului incepe efectiv din data in care duci hotararea definitiva si irevocabila la politie.
zilele in care permisul sta la politie si pana duci hotararea judecatoreasca nu se pun la "pedeapsa", iar daca incerci sa predai permisul fara hotarare iar nu ti-l primesc, iar acum esti in perfecta legalitate.
in momentul in care dreptul de a conduce iti va fi suspendat domnii politisti iti vor trimite scrisoarea fatidica care incepe asa.." domnule x va instiintam ca va fost suspendat dreptul de a conduce incepand cu data de y, si pe urma urmeaza o polologhie cu legile si articolele in care te instiinteaza ce patesti daca vei fi prins conducand pe perioada suspendarii.
dar daca nu te "lovesti" de ei pana la data preschimbarii permisului poti conduce linistit ca esti in perfecta legalitate