avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... asigurare RCA
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

asigurare RCA

Buna seara, am si eu o intrebare. Am fost oprit de un echipaj de politie in timp ce conduceam o masina de la firma unde lucrez. La controlul documentelor, asigurarea RCA de la bordul masinii era expirata de cateva zile. Mi-a fost retinut talonul si am primit amenda de 1.000 RON. Dar, in aceasi zi, a fost incheiata o noua asigurare RCA pt respectiva masina,ce intra in vigoare a 2-a zi, dar incheiata in ziua PV de contraventie. Am sanse sa contest PV in instanta, pe baza acestui fapt, ca aveam o polita valabila in acea perioada, ce intra in vigoare a 2-a zi? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 22:47, 3 Februarie 2011
Va contraziceti singur:
In ziua in care ati fost verificat, nu aveati o polita valabila.Polita era valabila incepand cu ziua imediat urmatoare, indiferent cand a fost platita/eliberata.Pentru a verifica singur, intrati pe portalul cedam-isc.ro si introducand datele masinii dv., veti obtine raspunsul ca in ziua intocmirii p.v., nu aveati un RCA valabil.
Daca sunteti consultant de asigurari, poate imi veti confirma sau infirma daca, o asigurare RCA este luata in considerare la un control al politiei, chiar daca, practic, ea este valabila de a 2-a zi. Aceasta este versiunea pe care am auzit-o de la mai multe persoane ce lucreaza in domeniu.
Asigurarea se ia in considerare numai daca este valabila.Din acest motiv, valabilitatea nu poate fi obtinuta decat incepand cu ziua urmatoare achitarii/emiterii, tocmai pentru a nu se incerca eludarea obligatiei si respectiv combaterea contraventiei.
O polita RCA are valabilitatea inscrisa de emitent:
Art. 17. - (1) Dovada existentei asigurarii obligatorii RCA, in cazul
controalelor efectuate de autoritatile abilitate, in conformitate cu prevederile
art. 64 din Legea nr. 136/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, o
constituie:
- polita de asigurare RCA emisa de asiguratorul RCA, pentru perioada de
valabilitate inscrisa,
precum si vigneta aplicata pe parbrizul vehiculului in
loc vizibil din exterior pentru vehiculele inmatriculate sau inregistrate in
Romania;

La dv. era inscrisa valabilitatea pentru ziua respectiva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Polita rca 2013 nairam63 nairam63 Am comandat prin emag.ro o polita RCA pentru anul 2013. In 2 zile am primit acasa plicul cu polita respectiva. Dar cand m-am uitat atent in plic... stupoare. ... (vezi toată discuția)
Polita rca neprimita, ce este de facut? nicoletacialacu nicoletacialacu Buna ziua, Ma confrunt cu o situatie prima data, din acest motiv va cer si parerea. Am un contract de leasing la Unicredit Leasing, de curand mi-a expirat ... (vezi toată discuția)
Rca expirat nicolaie.s nicolaie.s Buna ziua, Vreau sa va descriu o situatie prin care am trecut si ma intreb ( si pe dumneavoastra ) cum ar fi trebuit procedat. Am fost oprit de un echipaj ... (vezi toată discuția)