M-ati putea directiona va rog catre documente relevante pentru procedura de divort? Avand in vedere ca eu si sotul meu avem impreuna si un copil minor, presupun ca procedura este mai complicata. Copilul va ramane cu mine fara indoiala dar ce ma intereseaza este daca noi trebuie sa plecam din casa, care apartine sotului si a fost cumparata inainte de casatorie. Suntem casatoriti egal de 10 ani. Multumesc.
Pentru divort aveti nevoie de originalul certificatului de casatorie, copia certificatului de nastere al minorei si o taxa judiciara de timbru de 38 lei, plus un timbru judiciar de 0,15 lei.
Relativ la imobil, daca acesta este dobandit de sot anterior incheierii casatoriei, nu aveti niciun drept, chiar daca minorul va fi incredintat dvs.
Depuneti cerere de divort la judecatoria in circumscriptia careia ati incheiat casatoria sau ati avut ultimul domiciliu comun,cerere de desfacere a casatoriei cu acordul ambilor soti.Avand in vedere ca exista un copil minor rezultat in urma casatoriei,competenta este instanta de judecata.Fiind cerere cu acordul ambilor soti,si avand in vedere ca v-ati inteles si cu privire la incredintarea minorului spre crestere si educare,stabilindu-se si pensia de intretinere,veti divorta la primul termen.In ceea ce priveste imobilul...aceasta va ramane la latitudinea sotului dvs.,deoarece fiind bun dobandit inainte de casatorie,reprezinta bun propriu,nefiind supus partajului in cazul divortului,potrivit art.31 lit.a din Codul Familiei.
Codul Familiei
Art. 30
Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sant, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor.
Orice conventie contrara este nula.
Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita.
Art. 31
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
Eu si sotul nu ne-am inteles asupra nimic. Decizia privind incredintarea am luat-o eu, avand in vedere ca tatal nu poate acorda atentie si timp cresterii minorului. Nici nu si-ar asuma raspunderea.
Daca decizia privind casa ramane la latitudinea lui este clar ca o sa ne de-a afara din casa odata ce sentinta se va pronunta. Casa este de altfel si motivul pentru care nu am divortat acum multi ani, cand ar fi trebuit.
Va multumesc pentru raspunsuri!