avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... economii dinainte de casatorie in caz de partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

economii dinainte de casatorie in caz de partaj

Buna ziua.

Am urmatoarea intrebare. Daca eu am o suma de bani economisita in conturi personale intr-o anumita perioada inainte de casatorie, cum pot sa imi recuperez acesti bani in eventualitatea unui divort? Ideea ar fi ca daca acesti bani erau destinati cumpararii unei case, daca i-as folosi ulterior casatoriei casa respectiva ar fi bun comun. Daca i-as pastra in cont, avand in vedere ca sotul are casa lui, ce s-ar intampla la un eventual divort? Evident el si-ar pastra casa, dar cum m-as putea asigura eu ca nu emite pretentii asupra banilor pe care eu i-am avut stransi dinainte de casatorie?

Multumesc
Aceste sume de bani nu vor fi supuse , nicidecum , partajarii.
Iar daca veti dobandi , prin acte de vanzare -cumparare , bunuri , chiar in timpul casatoriei , facand dovada ca aceste sume de bani va apartineau , dinaintea casatoriei , calitatea imobilului va fi tot aceea de bun propriu.(31 C.Fam, litera f.)

Art. 31 - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecãrui sot:
a) bunurile dobândite înainte de încheierea cãsãtoriei;
b) bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei prin mostenire, legat sau donatie, afarã numai dacã dispunãtorul a prevãzut cã ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitãrii profesiunii unuia dintre soti;
d) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensã, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii sau inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despãgubirea pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezintã si înlocuieste un bun propriu sau bunul în care a trecut aceastã valoare.

Stati linistita !
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Banii respectivi sunt ai dvs .si nu devin comuni o data incheiata casatoria, la un eventual divort faceti dovada existentei banilor in cont anterior casatoriei.Nici daca luati acea casa cu banii dvs. proprii , casa va fi tot bun propriu, faceti aceasta mentiune in actul de cumparare al casei. Consultati un notar pentru a va indruma exact cum sa procedati.
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc de raspuns. Ce ar constitui totusi o dovada a faptului ca acesti bani sunt bun personal? Extrase de cont cu stampila bancii din perioada respectiva sau ce fel de documente?
Extrase de cont , sau orice alte inscrisuri care ar putea atesta provenienta banilor.

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil dupa divort ContSters201565 ContSters201565 Am divortat in urma cu 5 luni. Hotararea a ramas definit. si irevocabila pe divort. Acum eu vreau sa vand un imobil al meu cumparat inainte de casatorie. ... (vezi toată discuția)
Divort alina_z alina_z Daca m-am hotarat sa divortez si toate bunurile sunt pe numele meu si sunt dobandite inainte de casatorie ce sanse am sa le pastrez? Am fost casatoriti 5 ... (vezi toată discuția)
Bunuri din afara casatoriei mustea lucian mustea lucian am mai multe imobile mostenite inaintea casatoriei ,ce se intampla in cazul in care divortez ,sotia mea are drepturi ? (vezi toată discuția)