Am urmatoarea intrebare. Daca eu am o suma de bani economisita in conturi personale intr-o anumita perioada inainte de casatorie, cum pot sa imi recuperez acesti bani in eventualitatea unui divort? Ideea ar fi ca daca acesti bani erau destinati cumpararii unei case, daca i-as folosi ulterior casatoriei casa respectiva ar fi bun comun. Daca i-as pastra in cont, avand in vedere ca sotul are casa lui, ce s-ar intampla la un eventual divort? Evident el si-ar pastra casa, dar cum m-as putea asigura eu ca nu emite pretentii asupra banilor pe care eu i-am avut stransi dinainte de casatorie?
Aceste sume de bani nu vor fi supuse , nicidecum , partajarii.
Iar daca veti dobandi , prin acte de vanzare -cumparare , bunuri , chiar in timpul casatoriei , facand dovada ca aceste sume de bani va apartineau , dinaintea casatoriei , calitatea imobilului va fi tot aceea de bun propriu.(31 C.Fam, litera f.)
Art. 31 - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecãrui sot:
a) bunurile dobândite înainte de încheierea cãsãtoriei;
b) bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei prin mostenire, legat sau donatie, afarã numai dacã dispunãtorul a prevãzut cã ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitãrii profesiunii unuia dintre soti;
d) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensã, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii sau inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despãgubirea pentru pagube pricinuite persoanei; f) valoarea care reprezintã si înlocuieste un bun propriu sau bunul în care a trecut aceastã valoare.
Banii respectivi sunt ai dvs .si nu devin comuni o data incheiata casatoria, la un eventual divort faceti dovada existentei banilor in cont anterior casatoriei.Nici daca luati acea casa cu banii dvs. proprii , casa va fi tot bun propriu, faceti aceasta mentiune in actul de cumparare al casei. Consultati un notar pentru a va indruma exact cum sa procedati.
Multumesc de raspuns. Ce ar constitui totusi o dovada a faptului ca acesti bani sunt bun personal? Extrase de cont cu stampila bancii din perioada respectiva sau ce fel de documente?
Divort
alina_z
Daca m-am hotarat sa divortez si toate bunurile sunt pe numele meu si sunt dobandite inainte de casatorie ce sanse am sa le pastrez? Am fost casatoriti 5 ... (vezi toată discuția)