anton grigore a scris:
Dintr-un imobil se face evacuarea a 2 familii. A existat proces de evacuare dus pana la capat cu obtinerea hotararii judecatoresti definitive si irevocabile. Executorul si-a facut traba si a pus in executie hotararea. Au ramas bunuri mobile. Au fost notificati sa le ridice. Au deschis proces de contestare a evacuarii. In eventualitatea ca reintra in imobil si refuza sa-l mai paraseasca, trebuie redeschis proces sau se face uz de aceeasi hotarare si intra in actiune executorul in baza aceluiasi dosar? Cat de simplu este, sau cat de complicat? S-a gresit? Unde?
Multumesc, Anton Grigore
Înţeleg că există o hotărâre de evacuare ce a fost pusă în executare, iar executarea silită s-a şi finalizat, iar debitorul evacuat a introdus o contestaţie la executare, admisibilă în principiu pentru că s-a încadrat în cele 15 zile de la actul de executare pe care-l contestă.
Acum sunt 2 chestiuni de lămurit: este o contestaţie la titlu sau o contestaţie la formele de executare.
Dacă este contestaţie la titlu, în sensul că titlul este nevalabil, iar instanţa admite contestaţia, executarea silită devine nulă, astfel că debitorul va reintra în casa sa, fără probleme.
Dacă este contestaţie la formele de executare, şi se dovedeşte că nu s-a respectat procedura executării, invocându-se motive de nulitate absolută a unui act de executare, iar instanţa admite acţiunea, toate actele de executare ce au urmat unui act nelegal, sunt lovite de nulitate absolută, astfel încât, în această situaţie, executarea silită va reîncepe de la ultimul act de executare stabilit ca fiind valabil.