avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Custode al bunurilor rezultate din executarea silita
Discuție deschisă în Executare silită

Custode al bunurilor rezultate din executarea silita

Buna ziua,

As avea o rugaminte la Dvs. intrucat am incercat mai multe pareri din partea unor executori sau avocati si parerile sunt impartite.
Speta: in urma unei executari, debitorul refuza sa-si ia bunurile si executorul mi le incredinteaza printr-un proces verbal de custodie(fara sa le stabileasca o valoare, doar le-a enumerat), fara a mentiona in procesul verbal o data limita pana la care bunurile raman in posesia mea, precum si fara a mentiona un tarif pe zi de depozitare a acestor bunuri.
Procesul verbal de executie intocmit de executor este semnat de mine in calitate de creditor si custode, de debitori si de reprezentantii politiei care au asistat la evacuare.
Acum, debitorul refuza sa-si ridice bunurile din imobilul meu.Am fost contactat de rude sau prieteni ai debitorului, care mi-au sugerta sa le dau lor bunurile, lucru care am refuzat sa-l fac.
Cum as putea sa stabilesc o taxa de depozitare a acestor bunuri, astfel incat sa-i determin de debitori fie sa-si ridice bunurile de la mine din locuinta, fie sa-mi insusesc bunurile lor, dupa ce contravaloarea depozitarii depaseste valoarea bunurilor depozitate?
Desi nu au solicitat bunurile, debitorii ar putea sa ma acuze de ceva inventat?(probabil de abuz de incredere!)
Cel mai recent răspuns: Galea Cristian Viorel , Executor judecatoresc 17:02, 18 Decembrie 2009
Salut,

imi pare rau ca nu am un raspuns ptr tine, dar am totusi o intrebare.
de ce ai acceptat sa fi custode al bunurilor? de ce executorul nu le-a scos din imobil in momentul in care a facut evacuarea?
te intreb ptr ca la evacuare o sa recurg si eu ptr a putea intra in posesia imobilului adjudecat.
dar mie executorul mi-a spus ca bunurile din imobil vor fi scoase afara, si deci nu voi ramane cu ele ''pe cap''
cel putin asa sper.

Multumesc
Salut,
Executorul mi-a spus ca daca ei refuza sa-si ia bunurile, nu le pot scoate afara din casa fara acordul lor.
Nici eu nu am vrut sa iau bunurile in custodie, dar intrucat ei au refuzat sa le ia, excutorul mi-a comunicat ca nu le poate scoate afara din casa daca ei nu sunt de acord si daca fac acest lucru tot eu raspund de ele pana ei vin sa si le ridice.
Salut,

Desi raspunsul meu vine foarte tarziu sper sa fie de ajutor cuiva pe viitor.
Tocmai am trecut prin procesul de executare silita si am ramas, sper nu pentru mult timp, cu bunurile pe cap.

In cazul meu debitorul nu a fost gasit acasa la data si ora stabilita pentru executare. S-a patruns in casa cu politia si s-au inventariat bunurile si o copie a procesului verbal de inventariere a fost lipit pe usa (la indivatia exec.) si va sta acolo cam o luna.

Conform legii, executorul judecatoresc trebuie sa predea bunurile gasite in imobil unei persoane specificata de creditor, persoana ce devine custode! Desigur ca acea persoana am fost chiar eu, creditorul. :(

Apoi am trimis o notificare prin care ii instiintam pe debitori ca daca pana la data de XX.12.2009 nu vin sa preia bunurile, acestea vor fi ambalate si transportate in vederea depozitari intr-o locatie aleasa de mine. Totodata prin notificare le-am pus in vedere ca dupa aceasta data, daca isi vor bunurile inapoi, trebuie sa imi achite mie, custodele legal al bunurilor, suma de xxx ron.
Art 420 din cod de p. civila ii da dreptul custodelui a o remuneratie pentru ca are bunurile in custodie. Suma se stabileste impreuna cu executorul.
Notificarea a fost trimisa debitorilor de executorul judecatoresc prin agent procedural.

In speranta ca debiroii se vor speria de suma stabilita ca remuneratie, vor proceda la recuperarea bunurilor.
Daca nu vor sa isi ia bunurile o perioada suficient de mare incat valoarea bunurilor sa fie mai mica decat cea a remuneratiei, trebuie sa deschizi actiune in justitie ca sa obtii dreptul de valorificare a bunurilor in vederea recuperarii sumelor datorate. (probabil o sa fie nevoie de un evaluator bunuri mobile care sa stabileasca valoarea de piata).
Ultima modificare: Miercuri, 16 Decembrie 2009
Bogdan_Garleanu, utilizator
O sa raspund pe rand la toti trei utilizatorii de mai sus! In primul rand Iulian, nu este tarziu sa soliciti executorului ca printr-un proces verbal ulterior evacuarii
sa-ti stabileasca o remuneratie pentru custodia bunurilor. Bamsel, executorul nu scoate bunurile in strada deoarece risca sa le plateasca din buzunarul sau, ori sa fie acuzat impreuna sau separat de celelalte persoane prezente la executarea silita de furt, distrugere etc. Oricum, prevederile codului de procedura civila sunt clare, se numeste custode care va preclua bunurile si va semna pt. aceasta. In al treila rand, Iulian si Bogdan, deoarece dupa momentul in care se stabileste o remuneratie pentru custode(pe zi, sapt, luna), se acumuleaza niste bani, la care se adauga celelalte cheltuieli de executare(onorariul exec, corespondenta, emitere acte, combustibil etc.), executorul prinde toate aceste cheltuieli intr-un PV de cheltuieli de executare, in cadrul aceluiasi dosar de executare, PV care este titlu executoriu prin efectul legii. Ca atare, la cerere, executorul pate scoate bunurile lasate in custodie la vanzare pentru recuperarea acestor cheltuieli de executare (exista posibilitatea ca,creditorul-custode sa le adjudece in contul sumelor la care are dreptul, dar nu mai putin de 75% din pretul de evaluare). Executorul poate evalua bunurile sau poate numi un expert in acest sens.
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns si va rog sa imi spuneti si mie cateva articole de lege cu care eu sa ma pot duce la executor si sa solicit sa intocmeasca acest proces verbal de cheltuieli si eventual sa numeasca un expert care sa evalueze aceste bunuri.

In acest proces verbal intra toate cheltuielile aferente acestui dosar de executare, inclusiv onorariul suportat de mine, ca si creditor ?

Va rog sa imi spuneti cateva articole de lege din care sa reiasa aceste afirmatii (intocmire proces verbal de cheltuieli, posibilitatea ca executorul sa scoata la licitaite aceste bunuri).

Va multumesc pentru ajutorul enorm oferit.

Alte discuții în legătură

Evacuare anton grigore anton grigore Dintr-un imobil se face evacuarea a 2 familii. A existat proces de evacuare dus pana la capat cu obtinerea hotararii judecatoresti definitive si ... (vezi toată discuția)
Este corect ? glo glo am apelat la un executor judecatoresc sa execute un titlu executoriu. de mai bine de un an d zile nu a executat 1300 lei. este vorba de drepturi slariale. acum ... (vezi toată discuția)
Executare silita directa mvio79 mvio79 buna seara, am si eu o intrebare sau mai degraba nevoia de o lamurire : printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila data intr-o cerere - ordonanta ... (vezi toată discuția)