- Este legal ca angajatorul sa iti ceara sa intri in concediu fara plata?
- Poate angajatul sa refuze sa intre in concediu fara plata?
- Poate fi angajatul concediat pe motiv ca a refuzat sa intre in concediu fara plata?
Daca situatia este al nivel de unitate si e la initiativa angajatorului, atunci se poate, numai ca trebuie sa va plateasca 75% din salariu.
Daca initiativa lui a fost ca dumneavoastra sa faceti cererea atunci puteti refuza.
Angajatorul are dreptul de a suspenda unilateral contractul individual de munca (nu se presteaza munca si nu se plateste salariu) in situatia intreruperii temporare a activitatii sale, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, in aceasta perioada salariatii urmind sa beneficieze de o indemnizatie care nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza.
Contractul colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010, la art. 43 alin. 5, prevede o alta posibilitate pentru angajator in cazul intreruperii activitatii, respectiv acordarea (unilaterala, dar cu acordul sindicatului), a unor concedii fara plata salariatilor, pentru maximum 15 zile pe an.
Poate sa va concedieze pe motiv ca se defiinteaza postul, daca refuzati sa intrati in concediu fara plata, daca exista motive economice
Buna ziua,
Referitor la concediul fara salar,din iulie 2006 pana in februarie 2010 am lucrat la o firma X, in februarie mi s-a pus in fata o cerere de incetare a raporului de munca, dupa accea am mai lucrat in alt loc, iar in septembrie am fost chemat la ITM, acolo mi s-a trecut ulterior o observatie in cartea de munca cum ca in perioada 02.11.2009 - 08.01.2010 am avut 35 zile de concediu fara salar. Cand in realitate am fost la serviciu in perioada respectiva chiar aveam ramase 34 de zile de concediu de odihna, neprimite. Mentionez faptul ca angajatorul nu m-a anuntat ca m-a trecut cu concediu fara salar. Ce se poate face? S-a comis o ilegalitate?
Va multumesc!
Posibil sa se fi strecurat o greseala .. mergeti la inspectorul ITM si vedeti care este situatia ... in conditiile in care in statul de plata sunteti recut in CFP , atunci angajatorul va trebui sa prezinte cererea dvs de concediu fara plata.
In conditiile in care nu exista sa ceva sau exista dar nu cu semnatura dvs , aveti posibilitatea de a depune plangere impotriva angajatorului.
Concediu fara plata
Dbocanu89
Mama mea lucreaza ca bucatar intr-un hotel din Buzau. In urma masurii preventive a epidemiei si a anularii evenimentelor si-a lasat toti angajatii in concediu ... (vezi toată discuția)