avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa de munca

Buna ziua,

va rog sa imi spuneti daca o persoana care lucreaza in cadrul Uzinei Mecanice Cugir, nu are trecut in cartea de munca nici o grupa, ce este de facut? Trebuie mers in instanta pentru a castiga grupa de munca? Mentionez ca salariatul are functia de lacatus mecanic in cadrul Uzinei si lucreaza de 30de ani.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:50, 24 Mai 2011
Trebuie sa ceara personalului administrativ eliberarea unei adeverinte in care sa se specifice perioada lucrata in cadrul uzinei, grupele de munca in care a fost incadrat si procentajul. Dar lucrul asta se face, de obicei, ulterior iesirii la pensie, tocmai pentru a fi depus ca document justificativ in momentul formarii dosarului de pensie si emiterea deciziei de catre Casa Judeteana de Pensii. Grupele de munca au fost deja stabilite de catre angajator prin hotarare sau proces verbal.

Succes!
Ultima modificare: Vineri, 4 Februarie 2011
Marian Senchiu, Avocat
Multumesc pentru raspuns, insa am apelat la personalul administrativ si mi-au zis ca ei nu stiu ce sa imi spuna. Sa ma interesez la pensii sau in alta parte. Problema mea este ca am 30 de ani lucrati la societatea de armament, si vreau sa stiu daca am dreptul sa fiu incadrat intr-o grupa de munca, ca sa ies mai repede la pensie. Daca sunt incadrat in grupa I as putea iesi la pensie anul asta, sau anul viitor. Ma intereseaza o legislatie ceva.
Multumesc.
Cautati va rog Ordinul nr. 50/1990, pentru precizarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite care se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 38 din 20/03/1990 . Nu se poate ca cei de acolo sa nu cunoasca aspectele despre care faceam vorbire mai sus.

Puteti cauta acolo, sa vedeti in ce grupa de munca va incadrati.

Va recomand sa luati legatura cu un avocat din zona dumneavoastra, deoarece se poate deplasa la uzina si explica celor de acolo faptul ca trebuie sa gaseasca prin documente niste hotarari din anii `90 cu privire la stabilirea grupelor de munca.

Nu va fi usor, dar se poate rezolva!

Puteti sa mergeti(chiar va recomand) si la Casa Judeteana de Pensii sa explicati problema, poate va vor fi de ajutor. Insa si ei va vor spune ca au nevoie de adeverinte de la angajator!
Ultima modificare: Vineri, 4 Februarie 2011
Marian Senchiu, Avocat
Ok, va multumesc frumos.
O zi placuta.
Puteti reveni oricand cu intrebari si mai ales pentru a solicita o a doua opinie. Va recomand chiar pe moderatorul acestui subiect tudorvaleriu, un adevarat profesionist.

Alte discuții în legătură

Contestare decizie de pensionare Lucian Filipoaia Lucian Filipoaia Buna ziua, As dori sa ma ajutati cu un sfat, referitor la urmatoarea problema : O persoana(barbat) a depus dosarul de pensionare la varsta de 60 de ani, ... (vezi toată discuția)
Recunoastere grupa a ii-a LoredanaIo LoredanaIo In luna mai am depus dosarul de pensie. Am 60 de ani si o vechime de 39 de ani si 3 luni. La verificarea dosarului s-a constatat ca incadrarea in grupa a II a ... (vezi toată discuția)
Grupa ii de muncă Vasaniko Vasaniko Sotul meu în perioada de 1977.09.15-1979.06.11 și1980.12.15-1984.11.30 a lucrat în grupa II-a de muncă 100% conform Ordin nr.50/1990 și scrisoarea MMPS ... (vezi toată discuția)