avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pact comisoriu de grad IV
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pact comisoriu de grad IV

Buna ziua,

va solicit un punct de vedere, eventual o solutie la urmatoarea situatie:

in 2003 am achizitionat prin credit ipotecar un apartament. In actul de vanzare-cumparare si in extrasul CF a fost inscris un pact comisoriu de grad IV in favoarea vanzatorilor pentru diferenta de suma pe care trebuia sa o mai achit, suma care urma sa o primesc de la banca in baza contractului de credit ipotecar pe care il semnasem.
Necazul este ca am facut plata catre vanzatori (prin virament bancar), insa nu am stiut ce inseamna acest pact comisoriu, ca urmare am stat linistita. Mentionez ca in contractul de vanzare-cumparare este inscris acceptul vanzatorilor de inscriere a pactului, dar nu si modalitatea de radiere a lui. Acum cateva luni am achitat integral creditul, ca urmare am solicitat radierea ipotecii. Acesta e momentul cand am observat ca pactul comisoriu este inca inscris in extrasul CF.
Nu am nicio posibilitate sa dau de vanzatori, ei au plecat la cateva saptamani dupa vanzarea apartamentului in Canada.
Mentionez ca sunt in posesia unei adresa de la banca prin care se adevereste ca am platit suma respectiva vanzatorilor, adresa care are atasat si un extras de cont doveditor.
Notarul la care am incheiat documentele privind vanzarea-cumpararea, mi-a spus ca singura varianta de rezolvare a acestei situatii este un proces.


Ma puteti ajuta cu un sfat/sugestie?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: GeorgianaG , utilizator 13:34, 25 Aprilie 2008
Incercati intai sa radiati mentiunea notata in CF prin cerere adresata OCPI, care sa aiba anexate dovada platii integrale a pretului emisa de Banca finantatoare. Tot ce puteti pierde este taxa de 50 de lei, in caz ca se respinge cererea dvs.
Totusi nu sunt motive dupa parerea mea sa se respinga- in extensso se vede si faptul ca ati avut imobilul ipotecat la banca pentru achitarea pretului, aveti dovada platii emisa de banca- desi o declaratie notariala din partea vanzatorilor ca au primit pretul integral e ceea ce se utilizeaza de obicei.

O declaratie in acest sens ar putea da vanzatorii si acum, daca ii gasiti, la orice COnsulat/Ambasada romana din Canada.
Altfel, intr-adevar, va trebui sa faceti o actiune in constatare a faptului ca ati platit pretul prin banca, veti solicita citarea prin publicitate a vanzatorilor daca nu le cunoasteti adresa actuala.

Ma mira teribil faptul ca banca a acceptat o asemenea clauza in contractul de vanzare-cumparare al imobilului finantat, de obicei notarii care au contract cu banca insereaza inclusiv clauza de renuntare la privilegiul vanzatorului pentru plata diferentei neachitate din pret.
Multumesc pentru raspuns.
Ma gandesc sa contactez un alt notar prin intermediul caruia sa depun la Cadastru solicitarea de radiere a pactului. La notarul la care am fost nu am avut succes: odata cu adresa de la banca privind radierea ipotecii, am anexat si adresa referitoare la solicitarea radierii pactului, inclusiv anexele doveditoare.

Incep acum sa am ceva indoileli legate de depunerea acestei solicitari la Cadastru... pentru ca am achitat doar 60 de lei pentru radierea ipotecii. E inclus in acest pret si radierea pactului? ... nu cred. Am o vaga banuiala ca asistenta care mi-a preluat actele nu a fost prea atenta la ce solicit...dar poate gresesc, nu vreau sa jignesc pe nimeni. Si ma mai gandesc ca daca ar fi fost sa mi se refuze radierea pactului, nu trebuia sa primesc un raspuns in scris in acest sens?
Trebuia sa vi se comunice la domiciliu un inscris intitulat Incheiere, emis de OCPI unde este imobilul, si in care sa scrie ca in baza cererii dvs. nr.....privind radierea ipoteci s.a.m.d, se admite/respinge si se dispune radierea ipotecii/mentiunii etc...plus un extras CF de informare emis cu aceeasi data ca si incheierea.
Taxa de notare/radiere mentiuni/ipoteci este de 50 de lei, puteti verifica pe pagina www.ancpi.ro la sectiunea taxe... Acum, in unele Birouri de CF, se taxeaza pentru fiecare mentiune in parte - astfel ca daca de ex. aveati 2 ipoteci de radiat, plateati 100 de lei, in altele se taxeaza doar cu 50 de lei indiferent cate mentiuni/radieri de mentiuni se fac.
Trebuie sa verificati actele primite de la notar - se poate si ca delegatul notarului sa va fi preluat exemplarul dvs,. din incheierea de Cf si extras, caz in care trebuie sa le cereti de acolo.
am incheierea in fata... Intradevar scrie ca au fost depuse cele 2 adrese: cea referitoare la ipoteca si cea la pact, iar raspunsul a fost ca se admite radierea ipotecii. Nu se mentioneaza nimic despre pactul comisoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu de gradul iv inscris in cartea funciara anaburghelea anaburghelea Intrebarea mea este urmatoarea , daca se poate vinde un imobil si in ce conditii, daca in sarcina sa exista un privilegiu al vanzatorului ( este inscris in ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu grad iv crisssu crisssu Cine este proprietarul? O persoana fizica vinde unei societati un teren in 2006, primeste avansul iar restul de pret urmeaza sa il primesca in momentul in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua -probleme cu actele de proprietate imobil corina2525 corina2525 Acum 2 ani sa facut o vanzare cumparare a unei garsioniere ..Acum tiind sa o vand insa ma-m lovit de un obstacol.Fosta proprietara nu a facut declaratia de ... (vezi toată discuția)