avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale dizolvare voluntara
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

dizolvare voluntara

Un SRL cu 2 asociati / administratori vrea sa se desfiinteze. Au de recuperat niste bani (in jur de 20 000 de lei) si de dat niste bani (aceasi suma). De asemenea, au un contract in derulare cu Orange.

Unul din asociati a fost la Registrul Comertului si i s-a spus ca poate sa isi dizolve SRL-ul fara nicio problema, fara lichidator, costand in jur de 750 lei toata povestea. Prima intrebare : se poate asa ceva ?

Apoi, intreband de problemele cu cele doua firme (o debitoare si o creditoare), i s-a spus ca asociatii sunt succesori ai firmei dizolvate si ar putea raspunde. Intrebarea nr. 2 : eu n-am gasit in legea 31/1990 nici in legea insolventei asa ceva. Ma poate ajuta cineva ?
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 07:51, 6 Februarie 2011
Se poate.
Nimeni nu poate fi obligat la a continua o asociere. SRL este o asociere.

Creditorii sociali pot face opozitie.

Prin astfel de dizolvari asociatii preiau activul si pasivul societatii
Daca aveti datorii nu poteti sa faceti dizolvarea concomitent cu lichidarea (fara lichidator).

Printre altele veti avea nevoie de un bilant de lichidare din care sa rezulte ca nu aveti niciodatorie.
Problema cea mare consta in faptul ca trebuie sa obtineti un certificat de atestare fiscala din care sa rezulte faptul ca nu aveti datorii fata de stat. Daca obtineti acest act si nimeni nu face opozitie la hotararea de dizolvare actiunea poate avea succes.
in primul rand, multumesc pentru raspunsuri.

la stat nu sunt datorii. doar la o persoana juridica.

ok, deci sunt doua variante : 1. creditorul face contestatie si atunci nu se mai face dizolvarea.

2. creditorul nu face contestatie si atunci ... ce se intampla ? ramane chestia cu asociatii care preiau activul si pasivul societatii ?

Deci, pe scurt, asociatii iau pasivul societatii pe de'a intregul ? Puteti sa imi spuneti va rog actul normativ care prevede aceasta ?

Deci, pe scurt, asociatii iau pasivul societatii pe de'a intregul ? Puteti sa imi spuneti va rog actul normativ care prevede aceasta ?

1 soc se poate dizolva fara lichidator in conditiile art 235 din lege 31/1990 adica ori asociatii declara ca soc nu are datorii ori depun odata cu Hot de dizolvare si acordurile cu creditorii privind stingerea datoriilor !
In cazul dvs aveti datorii - deci nu se poate
2 in urma radierii asociatii preiau activul ramas NU si pasivul !
Ultima modificare: Duminică, 6 Februarie 2011
Adrian Stoica, Practician in insolventa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchidere societate nelunelu68 nelunelu68 am o societate comerciala infiintata in ianuarie 2011 si nu am avut nici o activitate daca as dori sa o inchid ce demersuri trebuie sa fac (vezi toată discuția)
Dizolvare si lichidare Petre Enache Petre Enache Buna ziua, stimati colegi consultanti:...cum sa fie o decizie a asociatului unic care doreste sa dizolve si sa lichideze un SRL fara activitate, fara activ si ... (vezi toată discuția)
Dizolvare srl cu asociat unic fara lichidare!!! ContSters21504 ContSters21504 SPETA cu 3 intrebari: SRL cu asociat unic. 1. este posibilă dizolvarea voluntară a societăţii mai sus menţionate, fără lichidare, raportat la ... (vezi toată discuția)