avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... aplicare concediu pentru crestere copil cu handicap ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

aplicare concediu pentru crestere copil cu handicap pana la 7 ani

Avem o salariata care are un copil cu certificat de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap care necesita protectie speciala, revizuibil in fiecare an. Copilul are 6 ani acum,handicap grav neuropsihic, iar in baza acestui certificat, pana anul acesta l-am trecut in state (in saga) cu codul 99 (ingrijire copil pana la 2 - 3 ani). Anul acesta cand mi-a adus certificatul de handicap, am descoperit ca exista o rubrica cu cod 09 "ingrijire copil bolnav in varsta de pana la 7 ani sau copil cu handicap pentru afectiuni intercurente pana la implinirea varstei de 18 ani cu procent 85 % platit din ce ?, cu recomandare medic de familie, spital sau ambulatoriu. Este necesar si un certificat medical de la medicul de familie sau cum?.... se plateste 85 % din ce ?...ma poate ajuta cineva, va rog... nu stiu cum sa procedez, poate am gresit pana acum, dar vreeau sa fie corect..
Multumesc
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 13:25, 7 Februarie 2011
Nu sunteti suficient de clara. Ce fel de concediu ii platiti?
Mai ales in baza a ce platiti ceea ce platiti?
Fiti mai clara, cum adica l-ati trecut in state cu codul 99 ?
In momentul de fata nu stiu daca are nevoie de concediu medical de la medicul de familie sau este suficient certificatul de handicap al copilului.
De asemenea nu stiu cum sa o incadrez in programul meu de lucru(saga) intrucat la ingrijire copil bolnav pana la 7 ani observ ca se plateste 85 % din concediul medical.
Pana acum am socotit-o ca fiind in crestere copil pana la 2 ani, platita deci din CIC., dar cred ca nu am procedat corect. Va rog daca ati mai intalnit astfel de cazuri,sfatuiti-ma care sunt pasii care trebuiesc urmati.
va multumesc.
Calcularea salariilor este o activitate serioasa care trebuie facuta de un profesionist.
Concediul pentru cresterea copilului de pana la 2 ani sau pana la 3 ani a copilului cu handicat inceteaza la implinirea varstei de 2 ani sau de 3 ani a copilului cu handicap.
Cu alte cuvinte mama trebuia sa se prezinte la locul de munca cand copilul a implinit 3 ani. Acest concediu nu se mai plateste de angajator de mault timp, dosarul se depune la Primarie.
In ceea ce priveste Concediul medical pentru ingrijire copil bolnav de pana la 7 ani sau in cazul copilului cu handicap , pana la 18 ani se acorda in baza unui concediu medical eliberat de medic si este acordat doar un anumit numar de zile pe an nu se acorda intregul an.
Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav
Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
Indemnizatia se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Beneficiaza de indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare. Beneficiaza de aceleasi drepturi, daca indeplineste conditiile legii pentru acordarea acestora, si asiguratul care, in conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredintat copii in vederea adoptiei sau i-au fost dati in plasament.
Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercurente pana la implinirea varstei de 18 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis in conditiile legii, dupa caz.
Durata de acordare a indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de maxim 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu exceptia situatiilor in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat, este supus unor interventii chirurgicale , durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilita de medical curant.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul. Stagiul minim de cotizare pentru ingrijirea copilului bolnav este de o luna realizat in ultimile 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Acest concediu se acorda de medic de exemplu daca un copil se imbolnaveste - raceste - si are nevoie de ingrijire cateva zile. Pana la 7 ani toti parintii beneficiaza de acest drept, parintii cu copii care au handicap beneficiaza de acest drept pana ce copilul implineste 18 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum incadrez o angajata care e in spital cu copilul ei? giagi giagi Am o angajata care ne-a anuntat aseara ca este internata cu baietelul ei. Va rog frumos sa ma lamuriti cum trebuie sa o incadrez in zilele ce urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Dreptul salariatului la concediu in cazul in care copilul este racit din cand in cand volvera volvera Buna ziua ! Ca salariat, angajat de curand in cadrul jandarmeriei in functia de femeie de serviciu, am dreptul de a solicita concediu sau alta forma de ... (vezi toată discuția)
Concediu pana la 7 pt copilul bolnav mada25 mada25 Buna ziua De curand am prelungit CCC pana la 3 ani si as vrea sa stiu daca dupa terminarea concediului ingrijire copil pana la 3 ani pot intra in concediu ... (vezi toată discuția)