avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Daca cineva ma poate ajuta
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Daca cineva ma poate ajuta

Am o mare problema, va rog sa ma ajutati.
Societatea mea, la data de 25 februarie 1997 a inchiriat un spatiul comercial de la proprietar (persoana fizica). Termenul contractului de inchiriere a fost stabilita in comun acord pentru 4 ani, cu incepere din 01.04.1997 si pana la data de 01.04.2001, cu posibilitate ca termenul ,, cu acordul chiriasului ,, contractul se prelungeste automat fara nici o pretentie de catre proprietar cu inca zece ani.
Dupa expirarea termenului de 4 ani (data de 01.04.2001) la data de 02 aprilie 2001 s-a incheiat un nou contract de inchiriere pentru spatiului comercial.
Domnul PROPRIETAR, de doua zile sustine ca, contractul incheiat la data de 02 aprilie 2001 este lovit de nulitate pentru urmatoarele motive si anume;
- potrivit art. 4 din contractul de inchiriere, incheiat la data de 25 februarie 1997 sa prevazut ca, termenul de inchiriere este de 4 ani, de la 01.04.1997 pana la data de 01.04.2001 iar la expirarea acestui contract cu acordul chiriasului acesta se prelungeste automat fara nici o pretentie de catre proprietar cu inca 10 ani.
- proprietarul incearca sa acrediteze idea ca, data expirarii contractului, incheiat in 25 februarie 1997 expira la data de 01 aprilie 2011 . Refuzand in acest fel recunoasterea contractului de inchiriere, incheiat la data de 02 aprilie 2001 pe considerentul ca, societatea noastra era obligat ca inaintea expirarii contractului (incheiat pentru 4 ani) sa Notifice pe proprietar, solicitand rezilierea contractului incheiat la data de 25 februarie 1997. Adica, lipsa solicitari noastre de reziliere a contractului inaintea expirarii contractului de inchiriere (care a fost incheiat pe 4 ani si a care la data de 01 aprilie a expirat) duce automat la o prelungire a termenului de inchiriere cu inca 10 ani. Prin acest mod incearca sa anuleze contractul incheiat cu acesta la data de 2 aprilie 2001. sustinand ca contractul incheiat la data de 02 aprilie 2001 este lovit de nulitate absoluta.
In apararea noastra arat urmatoarele:
Contractul de inchiriere din data de 25 februarie 1997 s-a incheiat pe o durata de 4 ani si NU pe o durata de 14 ani asa cum o sustine proprietarul in prezent.
Prin art.4 din contract partile au convenit la un termen de inchiriere de 4 ani, cu incepere din data din data de 01.04.1997, expirand la data de 01.04.2001 iar la expirarea contractului cu acordul chiriasului acesta se prelungeste automat fara nici o pretentie de catre proprietar cu inca 10 ani.
Proprietarul putea sa considere o eventuala prelungire a contractului de inchiriere cu inca 10 ani numai daca avea acordul chiriasului, noi nu am manifestat nici un acord in acest sens.
Contractul de inchiriere, incheiat la data de 25 februarie 1997 la data de 02 aprilie 2001 a fost expirat, societatea noastra nu a exprimat in nici un fel dorinta de a mai prelungi contractul cu 10 ani. Proprietarul avea posibilitatea la data de 02 aprilie 2001 sa inchirieze spatiul la orce persoana fizica sau juridica.
Noi dupa expirarea termenului de 4 ani, la data de 02 aprilie 2001 am ajuns la o intelegere cu proprietarul sa inchiriem spatiul comercial pe un termen mai lung, pe o durata de 20 de ani, cu incepere din data de 02 aprilie 2011 si pana la data de 02 aprilie 2021.
Proprietarul a fost de acord si la data de 02 aprilie 2001 s-a incheiat contractul de inchiriere comerciala intre proprietar si societatea noastra.
Pe toata perioada contractului am manifestat buna credinta, am investit enorm in acel spatiu comercial, investitiile noastre ridicand cu mult valoarea activului. Investitiile noastre au fost prezentate proprietarului si recunoscute de acesta, in scris, prin Procesul Verbal de constatare si recunoasterea investitiilor incheiat la data de 31 decembrie 2004.
Dupa aproape de 10 de la semnarea contractului incheiat la data de 02 aprilie 2001, proprietarul solicita predarea spatiului comercial in caz contrar ne ameninta cu evacuarea noastra.
Noi am achitat chiria stabilita in contract platind de fiecare data in avans proprietarului, in prezent chiria este achitata pana in decembrie 2012 inclusiv (!!!)
INTREBAREA NOASTRA ESTE : Poate proprietarul sa obtina o sentinta de evacuare, anularea contractului incheiat la data de 2 aprilie 2001 pe considerentul ca nu am solicitat rezilierea contractul contractului care a expirat la data de 01 aprilie 2001? Ce sanse am si ce trebuie sa fac? Multumesc pentru ajutor, mi ar fi de mare folos.





Cel mai recent răspuns: costic , utilizator 17:32, 5 Februarie 2011
~ Conținut șters la cerere ~
Nu poate. Deoarece art. 4 din contractul de inchiriere din anul 1997 prevede clar cu acordul chiriasului. Sustineti in instanta ca acordul trebuia sa fie expres si nu tacit.
Apoi aveti alt contract de inchiriere care este perfectat intre parti, semnat de acestea deci consfinteste vointa partilor. Insa aveti nevoie ca avocatul dumneavoastra sa depuna toate diligentele.

Succes,
avocat Todorese Doina
Contractul de inchiriere a fost pe termen de 4 ani. Acesta inceteaza asadar automat la termenul stabilit, o reziliere nu este necesara, deoarece aceasta a fost facuta de comun acord la incheierea contractului cu termen fix de incetare.

Optiunea de prelungire automata nu a fost exercitata de chirias intru-cat acesta nu si-a exprimat vointa pana la data incetarii contractului.

Mai mult, prin incheierea unui nou contract, dupa data incetarii vechiului contract, s-a exprimat vointa partilor de incheia contractul in alte conditii. Acest lucru se putea face chiar si in timpul vechiului contract, deoarece un contract se poate modifica oricand cu acordul tuturor partilor contractante.

Din aceste motive nici prin tribunal nu poate fi data o sentinta de evacuare, intru-cat noul contract este perfect valabil.
Exista doua posibilitati sa puteti fi evacuat:
1. Chiriasul sa nu isi indeplineasca obligatiile contractuale.
2. Proprietarul despagubeste chiriasul, plateste penalizari.
buna ziua,
contractul este legea partilor atata timp cat nu incalca normele de drept si bunele moravuri. primul contract a incetat de drept la implinirea termenului stabilit de parti. se intelege din cele spuse de dvs ca nicio parte nu a solicitat prelungirea acestuia, mai ales ca nu suntem in situatia prelungirii tacite, deoarece s-a incheiat un nou contract.
atentie la declararea acestui contract la ANAF si prelungirea la Oficiu Registrului ca punct de lucru sau ..................

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen contract inchiriere pe oug 40/1999 guyzmo guyzmo Pentru un imobil retrocedat prin dispozitie de primar pe data de 15/10/07 punerea in posesie s-a facut pe 1/11/07 si acum trebuie notificat chiriasul - care ... (vezi toată discuția)
Evacuare chirias din spatiu comercial la expirarea contractului raccone raccone Buna ziua! Am urmatoarea problema: cum pot evacua un chirias persoana juridica dintr-un spatiu comercial proprietar persoana fizica , daca respectivul ... (vezi toată discuția)
Succesiune si contract de inchiriere anita35 anita35 as dori sa ma informez asupra unui caz mai complicat: suntem mostenitori legali dupa tatal meu, care a fost proprietar unei case in care acum sta un chirias. ... (vezi toată discuția)