buna ziua
asi dori sa aflu daca fetita mea in varsta de 9 ani, cu pasaport personal, domiciliul in strainatate, poate calatori in romania insotita de altcineva decat mine. precizez ca are certificat de nastere romanesc, si este un copil care are doar mama! deci nu este nevoie de acordul tatalui. eu voi fi obligata sa vin in tara la o data neprevazuta, si din cum fetita este la scoala, asi dori sa vina in tara mai tarziu, dar o sa ne intoarcem impreuna!
un pic cam complicata situatia, dar ...... asta e! poate cineva intelege si imi poate raspunde! va multumesc anticipat!
noi avem domiciliul in franta si motivul vizitei in romania este ca o sa devin bunica=D>
In baza legii nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, iesirea/intrarea din/in Romania a copiilor minori domiciliati in alte state este permisa numai in cazul in care minorii sunt insotiti de un parinte sau de reprezentantul legal sau de o persoana fizica majora.
Daca minorul calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora, este necesara declaratia ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat pe cale judecatoreasca, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului legal in doua exemplare, autentificata in tara de notarul public, iar in alta tara de catre Ambasada sau consulat ul Romaniei sau de catre notarul autorizat, cu apostila secretarului de stat, conform Conventiei de la Haga din 1961 si insotita de traducere legalizata;
Declaratia trebuie sa cuprinda: acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective, statul de destinatie, perioada si datele de identitate ale insotitorului respectiv.
Insotitorul minorului trebuie sa prezinte la controlul de frontiera si certificat de cazier judiciar.
Procura minor
simoalin
Buna ziua,
In cazul unui minor (15ani) daca vrea unul dintre parinti sa-l duca in strainatate are nevoie de procura de la celalalt parinte la fiecare iesire ... (vezi toată discuția)