avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 361 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiul suplimentar pentru activitatea lucrata in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiul suplimentar pentru activitatea lucrata in grupe de munca (februarie 2011)

Buna ziua.Eu sunt pensionar de invaliditate din oct 2009 si as vrea sa stiu daca beneficiez de aceasta marire de pensie pentru grupa 2 de munca?
Mentionez ca am 20 de ani de munca in grupa 2,iar acesti ani sunt trecuti in decizia de pensionare pe caz de boala.
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 18:55, 6 Februarie 2011
Nu primiti aceasta majorare deoarece in mod normal vi s-a aplicat O.U.G.209/2008 direct prin decizia de pensionare.Uitati-va bine in decizie.
Pai uitati ce spune O.U.G 209/2008-Prin urmare, in conformitate cu dispozitiile de mai sus, aplicarea O.U.G. nr. 209/2008 privind acordarea unei majorari la punctaj pentru perioadele lucrate in grupa I si II de munca se va face incepand cu 1 ianuarie 2011 si nu cu data de 1 ianuarie 2010, cum era prevazut initial.Deci normal ar trebui sa primesc o majorare nu? Domnul nostru premier a declarat ca in luna februarie se va plati si si majorarea pentru luna ianuarie!
Ultima modificare: Duminică, 6 Februarie 2011
magnifiq, utilizator
Imi pare rau de dl.premier,dar nu cunoaste legea 263/2010 pe care guvernul pe care il conduce a promovat aceasta lege.Ar trebui sa-si schimbe consilierii.
Legea 263/2010
Art. 169 Atentie la alin.3

(1) Pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I si/sau grupa a II-a de munca, beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade, dupa cum urmeaza:
a) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca;
b) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in situatia in care, la recalcularea pensiilor in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, aprobata cu completari prin Legea nr. 78/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat vechimea in munca necesara deschiderii dreptului la pensie prevazuta de acte normative cu caracter special.
(3) De cresterea punctajelor anuale prevazuta la alin. (1) beneficiaza si persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1 aprilie 2001—2 noiembrie 2008 inclusiv, numai in situatiile in care, potrivit legii, la determinarea punctajului mediu anual s-au utilizat stagiile complete de cotizare prevazute de legislatia in vigoare in perioada respectiva.
(4) Prevederile alin. (1) se aplica prin acordarea diferentei dintre cresterea punctajului mediu anual rezultata si cea acordata conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 100/2008 pentru completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, aprobata prin Legea nr. 154/2009.
(5) In situatia in care cuantumul pensiei aferent punctajului mediu anual rezultat in urma aplicarii prevederilor alin. (1)—(4) este mai mic decat cel cuvenit sau aflat in plata, se mentine acest cuantum pana la data la care, prin aplicarea formulei de calcul prevazute de lege, se obtine un cuantum al pensiei mai mare.
(6) Prevederile art. 100 lit. a), referitoare la majorarea punctajului pentru perioadele realizate in conditii deosebite de munca dupa data de 1 aprilie 2001, se aplica si persoanelor inscrise la pensie anterior intrarii in vigoare a prezentei legi.

Am inteles,va multumesc mult! O singura nelamurire am: Sunt pensionar de invaliditate grad 1 si am un punctaj de 0.95,intrebarea mea ar fii: La implinirea varstei standard de pensionare se vede vreo diferenta intre punctajul actual si cel pentru pensionarea pentru limita de varsta? Cat la suta din punctajul normal se scade daca sunt pensionat pe caz de boala? Va multumesc anticipat ! Multa sanatate!

Alte discuții în legătură

Cresterea pensiei functie de gr.2-a severalexa severalexa BUNA ZIUA SUNT PENSIONAR DEFINITIV DIN 2009 LA IMPLINIREA VIRSTEI DE 60 DE ANI, DATORITA REDUCERII VIRSTEI CU 5 ANI DEOARECE AM LUCRAT IN GR.2-A SI AS DORI ... (vezi toată discuția)
Punctaj suplimentar pentru perioada lucrata in grupa i de munca psorinp psorinp Sunt pensionat de invaliditate gr II in data de 1.04.2004. Incepand cu data de 01.10.2009 conform OU 100/2008 mi s-au acordat 2.5 pct suplimentar pentru 5 ani ... (vezi toată discuția)
Punctajul suplimentar pentru activitatea lucrata in grupa de munca dion dion In legea 263 este prevazuta acordarea unui spor de 50% pentru cei pensionati in grupa 1 inainte de sept 2008 Eu m-am pensionat in feb 2009 si nu am beneficiat ... (vezi toată discuția)