avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj?

Buna ziua!
Sunt o mamica care in 8 mai 2011 i se termina concediul de crestere copil. Firma are activitatea suspendata, beneficiez de somaj? Si cat? Sunt angajata din martie 2006 si am intrat in concediul crestere copil 1aug 2008. Sal de incadrare a fost 1690 lei.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ofeliadaniel , utilizator 15:04, 7 Februarie 2011
Potrivit OUG nr.108/2010,indemnizatia de somaj in 2011 se va raporta la 75% din valoarea indicatorului de referinta de la 01.01.2011 pentru persoanele care intra in somaj dupa aceasta data.

OUG nr.108/2010 prevede:
1. Persoanele al caror drept la indemnizatie de somaj a fost stabilit inainte de data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta beneficiaza de acest drept in cuantumul aflat in plata la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
2. Persoanele pentru care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, plata indemnizatiei de somaj este suspendata in conditiile legii si repunerea in plata a acestui drept se realizeaza ulterior acestei date beneficiaza de dreptul la indemnizatie de somaj in cuantumul stabilit si, dupa caz, recalculat pana la data suspendarii platii acestui drept. Pentru calcul indemnizatie somaj 2011 nu se mai reduce cu 15% indemnizatia de somaj de la 01.01.2011.
FARA SUPARARE AS VREA UN RASPUNS MAI CLAR
MULTUMESC!
1. Faceti o cerere catre angajator de incetare a suspendarii CIM si reluare a activitatii in baza aceluiasi CIM.
2. Deoarece firma are activitatea suspendata angajatorul va emite o decizie de concediere cu art.65 din Codul muncii, articol care va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
3. Angajatorul trebuie sa va inmaneze: decizia de concediere, carnetul de munca (sau adeverinta de vechime) si adeverinta tip pentru somaj.
4. In adeverinta tip pentru somaj se trec 12 luni anterioare intrarii in CCC.
5. Daca aveti probleme cu angajatorul (nu il gasiti sau refuza sa va faca actele de incetare a CIM) sesizati urgent ITM sa va ajute.

6. Din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din indicatorul social de referinta, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

7. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
8. Perioada cat ati fost in CCC nu este perioada de cotizare la somaj.
MULTUMESC!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj eeee eeee Buna ziua... As vrea sa stiu ce acte trebuie pentrut somaj , si cum se calculeaza somajul ( stie cineva cat mai este somajul ?) (vezi toată discuția)
Drept la indemnizatie somaj adinacos2000 adinacos2000 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca dupa cei doi ani de concediu de crestere a copilului in care am primit indemnizatia respectiva, am dreptul la intrarea in ... (vezi toată discuția)
Director general beneficiaza de somaj? adicris adicris Buna ziua, un director general poate beneficiaza de somaj? Daca da, ce valoare ar avea indemnizatia de somaj la un salariu brut de 9.267 lei? Si care ar fi ... (vezi toată discuția)