avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... daune pentru accident de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

daune pentru accident de munca

buna ziua! am fost accidentat de catre o alta masina de catre un sofer aflat in stare de ebrietate . eu ma aflam in timpul serviciului in autoturismul institutiei, fiind functionar public . am suferit leziuni ce necesita 55 zile ingrijiri medicale.
as vrea sa stiu care este procedura pentru accident de munca ?, beneficiez de ceva . am 45 zile de concediu medical luate si m-am impacat cu persoana care m-a accidentat. sunt asigurat de institutia unde lucrez ?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 13:04, 7 Februarie 2011
In conformitate cu prevederile legii 319/2006 actualizata, accidentul suferit de dvs. se poate incadra in prevederile art.30 al respectivului act normativ, ca accident de munca (lit.h). Aceasi lege prevede si ca angajatorul este cel care are obligatia cercetarii accidentului de munca, in situatia dvs., precum si toate celelate obligatii ale acestuia si drepturile dvs. De aceea va sfatuiesc sa cititi legea cu pricina, pe care o puteti gassi simplu pe google. (acolo unde au absolvit diferite facultati si eminenti primari =D>).
pai ma interesa altceva nu legea
si nu e lit. h art.30
btmariuss a scris:

pai ma intereseaza altceva nu legea
si nu e lit. h art.30

Va interesa:
1. "procedura" si este prevazuta in lege, asa cum am spus:
"Art. 32
(1)Înregistrarea accidentului de muncă se face pe baza procesului-verbal de cercetare.
(2)Accidentul de muncă înregistrat de angajator se raportează de către acesta la inspectoratul teritorial de muncă, precum şi la asigurător, potrivit legii."
2. Asigurarea:
"Art. 48
(1)Asigurătorul, stabilit de lege, reprezintă autoritatea competentă în domeniul asigurării pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
(2)Instituţia prevăzută la alin. (1) are atribuţii pentru:
a)sprijinirea activităţii de prevenire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă a angajatorilor;
b)reabilitarea medicală şi, după caz, psihologică, precum şi compensarea victimelor accidentelor de muncă şi ale bolilor profesionale;
c)raportarea către Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei a situaţiilor deosebite care necesită îmbunătăţirea reglementărilor din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă."

Iar ceea ce spuneti ca "nu e"...exista:
"Art. 30
(1)În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
a)accidentul suferit de persoane aflate în vizită în întreprindere şi/sau unitate, cu permisiunea angajatorului;
b)accidentul suferit de persoanele care îndeplinesc sarcini de stat sau de interes public, inclusiv în cadrul unor activităţi culturale, sportive, în ţară sau în afara graniţelor ţării, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor sarcini;
.....................................................................................................................................
h)accidentul suferit în timpul deplasării de la sediul persoanei juridice sau de la adresa persoanei fizice la locul de muncă sau de la un loc de muncă la altul, pentru îndeplinirea unei sarcini de muncă;
i)accidentul suferit în timpul deplasării de la sediul persoanei juridice sau de la adresa persoanei fizice la care este încadrată victima, ori de la orice alt loc de muncă organizat de acestea, la o altă persoană juridică sau fizică, pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă, pe durata normală de deplasare;
j)accidentul suferit înainte sau după încetarea lucrului, dacă victima prelua sau preda uneltele de lucru, locul de muncă, utilajul ori materialele, dacă schimba îmbrăcămintea personală, echipamentul individual de protecţie sau orice alt echipament pus la dispoziţie de angajator, dacă se afla în baie ori în spălător sau dacă se deplasa de la locul de muncă la ieşirea din întreprindere sau unitate şi invers;
k)accidentul suferit în timpul pauzelor regulamentare, dacă acesta a avut loc în locuri organizate de angajator, precum şi în timpul şi pe traseul normal spre şi de la aceste locuri;
....................................................................................................................................
.........................................................................................................................................
q)accidentul suferit de o persoană aflată în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a unei agresiuni.
(2)În situaţiile menţionate la alin. (1) lit. g), h), i) şi I), deplasarea trebuie să se facă fără abateri nejustificate de la traseul normal şi, de asemenea, transportul să se facă în condiţiile prevăzute de reglementările de securitate şi sănătate în muncă sau de circulaţie în vigoare."
Succes!
Ultima modificare: Luni, 7 Februarie 2011
ContSters36411, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii tano737 tano737 fac naveta aprx 75 Km vreau sa stiu daca timpul pe care il fac de acasa la locul de munca este considerat timp de munca?pot beneficia de libere in contul ... (vezi toată discuția)
Accident de munca sau nu anamaria1_ana anamaria1_ana imi puteti spune daca in cazul unui sofer profesionist care se afla in timpul pauzei in weeknd intr-o parcare si a ajutat un alt coleg de la o alta firma care ... (vezi toată discuția)
Deces in delegatie Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. Un angajat strain a decedat in Romania in timp ce se afla in delegatie. Daca decesul a avut loc in afara orelor de program fara sa aibe vreo ... (vezi toată discuția)