avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retineri din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retineri din salariu

Buna ziua,
Din anul 2008 si pana in prezent, datorita dificultatilor de natura financiara, societatea noastra a acordat lunar salariul angajatilor in procent de 75% (mai rar), 80% si 90%. Aceasta retinere este evidentiata in fluturas (nota de plata) la "Diferenta de acord". Acum un fost salariat a actionat in judecata societatea pentru a-i plati retroactiv diferentele de salariu pana la 100%.
Imi puteti spune va rog cum as putea motiva in fata instantei aceasta retinere. Mentionez ca societatea la care lucrez are ca si profil constructiile mecanice, si daca nu se face productie, nu putem lua 100%. Dar in CCM-ul nostru nu se face nicio mentiune referitor la posibilitatea unor astfel de retineri.
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 14:58, 7 Februarie 2011
Nu aveti cum sa motivati retinerile din salariu daca nu aveti o salarizare in acord global sau individual.
Daca nu aveti la statul de plata atasat modul in care s-a stabilit acest acord, nu aveti stabilita o norma de lucru, baza in care s-a stabilit aceasta norma, motivul pentru care s-a stabilit ca norma de lucru nu a fost indeplinita.
Daca norma de lucru nu este atinsa de toti salariatii timp de 2 ani atunci aceasta nu este realista.
Daca din vina angajatorului nu se poate atinge norma iar este o cauza pentru care salariul nu poate fi redus (de ex. daca nu este asigurata materia prima necesara atingerii normei)
Asa cum prezentati situatia nu aveti baza legala pentru retinerile salariale.
Situatia financiara a societatii nu este problema angajatilor si nu aveati dreptul sa face retineri din salariul lor.
Meseria angajatorilor este sa asigure toate conditiile pentru ca salariatii sa munceasca si sa primeasca salariul negociat. Daca angajatorul nu are priceperea necesara pentru management nu pot fi salariatii pedepsiti.
Ultima modificare: Luni, 7 Februarie 2011
adelaida_07, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii salarizare sorian72 sorian72 La societatea la care lucrez conducerea societații a hotărâ de două luni sa faca retineri din salarile moncitorilor fara a-i consulta pe acestia. În prima ... (vezi toată discuția)
Deducere impozit pensie facultativa nicoleta-luiza nicoleta-luiza Buna ziua Va rog sa ma ajutati intr-o mica problema. Avem o salariata ce cotizeaza la o pensie facultativa (pilonul III) si pentru care faceam noi retinerile ... (vezi toată discuția)
Lucrez la o companie și se oferă un beneficiu printr-o clinica privata ionut_boss1989 ionut_boss1989 Buna ziua Lucrez la o companie și se oferă un beneficiu prin Signal Iduna (clinica privata sau un fel de asigurator medical) in valoare de 400 euro / ... (vezi toată discuția)