avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Asociere PFA-uri, posibila?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Asociere PFA-uri, posibila?

Buna seara, asi fi interesat sa aflu daca exista vreo lege care sa interzica asocierea mai multor PFA-uri intr-o organizatie cu un oarecare profil( apararea in fata abuzurilor unor reprezentanti ai diverselor institutii de control ale statului, intrajutorare economica, ocupational....etc) sau daca exista, dimpotriva, creat un mecanism care sa faciliteze cumva infiintarea unor astfel de organizatii.
Cu stima Relu.
Cel mai recent răspuns: relucu4 , utilizator 19:27, 8 Februarie 2011
Din punctul meu de vedere nu cred ca puteti sa faceti o asociere care sa dobandeasca personalitate juridica in sensul celor aratate de dumneavoastra, respectiv o asociatie cu mai multe PFA-uri care sa le protejeze drepturile. Puteti insa infiintati o asociere de persoane fizice, conditia asocierii fiind ca toti membrii asociati sa fie titulari ai unui PFA. Actul normativ care guverneaza o asociere de acest fel este OG26/2000. In textul acestui act se vorbeste de ,, asocierea a trei sau mai multe persoane..." PFA-ul in acceptiunea OG 44/2008 este o entitate fara personalitate juridica.
Puteti sa infiintati un soi de asociere in temeiul dreptului constitutional la asociere, fara a dobandi personalitate juridica, in situatia in care scopul propus permite aceasta.
In primul rand va multumesc pentru raspunsul de pina acum. Nu am cunostinte juridice si ca urmare nu stapanesc termenii. Am inteles din spusele dvs ca nu se poate infiinta o asociatie care sa reprezinte mai multe PFA-uri dar se poate infiinta o asociatie de cetateni care au si calitatea de PFA, cea din urma putind apara teoretic drepturile acelor cetateni care probabil nu au nimic de a face cu drepturile PFA-urilor care ar face obiectul interesului pentru asocierea aceasta. Bun, daca nu se poate realiza o astfel de asociere care sa apere si sa ajute sub diverse forme pe membrii ei, se poate infiinta un sindicat al PFA-urilor caci am observat in legea de infiintare a sindicatelor ca la articolul 4 se prevede ca:"Persoanele care exercita legal o meserie sau profesie in mod individual sau care sint asociate in cooperative, precum si in alte categorii profesionale decit cel prevazute la art. 2 alin. 1, se pot organiza in sindicate, in conditiile prevazute in prezenta lege." Pe parcursul legii(54 din 1 august1991) am mai gasit un singur paragraf unde se discuta despre aceasta categorie de persoane si in care se spune: "Sindicatele persoanelor care exercita legal o meserie sau profesie in mod individual sau care sint asociate in cooperative, precum si cele ale altor categorii profesionale decit cele prevazute la art. 2 alin. 1, apara, in conditiile legii, interesele profesionale, economice si sociale ale membrilor lor, potrivit specificului activitatii acestora. " Deci, PFA-urile s-ar incadra in categoria aceasta de persoane specificata in legea de infiintare a sindicatelor?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Personalitate juridica sau nu luis29 luis29 Un PFA, o Asociatie familiala sau o intreprindere individuala au personalitate juridica sau nu? Ce lege reglementeaza aceast statut? (vezi toată discuția)
Ce lege da dreptul cetatenilor de a se asocia ? georgyca georgyca Existal un drept fundamental al omului de a se asocia si de a semna contracte cu alte persoane sau firme ? Scrie acest lucru in lege ? (vezi toată discuția)
Membru fondator... papinni papinni In ceea ce priveste statul membrilor fondatori dintr-o asociatie non profit care sunt drepturile si obligatiile acestora in afara celor stabilite prin ... (vezi toată discuția)