avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... actiunea de tagada de paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

actiunea de tagada de paternitate

am un copil cu o femeie casatorita si vreau ca,bebe sa fie trecut pe numele meu in certificat.
cand am fost sa inregistrez copilul a trebuit facut certificatul dupa certificatul de casatorie al mamei.
si acum la tata este trecut sotul.
am auzit de actiunea asta de tagada dar nu stiu exact ce inseamna sau ce treuie sa fac.

multumesc respectos.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 22:29, 7 Februarie 2011
In principiu, actiunea in tagada paternitatii (negarea paternitatii) poate fi pornita de catre tatal prezumtiv (tatal din certificatul de nastere al copilului).
Printr-o decizie a Curtii constitutionale nr. 349/2001 s-a retinut ca dispozitiile art. 53 si 54, alin. 2 din codul familiei ar fi neconstitutionale si recunosc dreptul de a porni o astfel de actiune si mamei sau copilului.
Actiunea in tagada paternitatii poate fi introdusa de mama copilului sau de copil, si prin aceasta se urmareste rasturnarea prezumtiei instituita de legiuitor si anume aceea ca un copil nascut din casatorie are ca tata pe sotul mamei.Deci nu dvs. ci mama copilului sau copilul prin mama poate introduce aceasta actiune, dupa care dvs. puteti recunoaste copilul.
Mama si copilul pot formula actiunea in tagada paternitatii.
Tot ei pot formula si actiune in stabilirea paternitatii fata de dvs.
Nu omiteti termenul in care poate fi introdusa actiunea de tagada a paternitatii:
În urma constatării neconstituţionalităţii art. 54 alin. 2 din Codul familiei, consecinţa firească ar fi fost declararea ca neconstituţional şi a art. 55 alin. 1 din Codul familiei, care prevede doar termen de prescripţie în ceea ce priveşte dreptul la acţiune al soţului mamei copilului, şi anume 6 luni de la data când acesta a aflat de naştere, fără a se prevedea nimic cu privire la dreptul la acţiune, când titulari sunt mama sau copilul. Din necorelarea celor două texte de lege rezultă că în privinţa mamei şi a copilului îşi găseşte aplicare dreptul comun privind dreptul la acţiune având ca obiect un drept personal nepatrimonial, în sensul că acţiunea este imprescriptibilă. Se creează, astfel, o inegalitate juridică evidentă între titularii dreptului la acţiune în tăgada paternităţii. Pentru mamă şi copil se aplică regula imprescriptibilitatea, iar pentru soţul mamei copilului, termenul special de prescripţie, de 6 luni, ce reprezintă excepţia.
În aceste condiţii, este evidentă încălcarea art. 16 alin. (1) din Constituţie, între titularii dreptului la acţiune în tăgada paternităţii existând diferenţieri de tratament juridic, cu toate că se află în situaţii juridice identice.
Fiind vorba de un drept personal nepatrimonial, acţiunea în tăgada paternităţii ar urma să fie imprescriptibilă sau legiuitorul să reglementeze acelaşi termen special de prescripţie pentru toţi titularii dreptului la acţiune, indiferent dacă acesta ar curge de la date diferite.
din codul familiei ...
Art. 54
Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.
Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale.
Mama sau copilul introduce actiunea impotriva sotului mamei; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
Daca titularul actiunii este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore.
Mama copilului va fi citata in toate cazurile in care nu formuleaza ea insasi actiunea Daca sotul este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore, insa numai cu incuviintarea autoritatii tutelare. In toate cazurile, mama copilului va fi citata.

Art. 55
Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de trei ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.

Reclamantul poate fi repus in termen, in conditiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tagada paternitate titular. Imparatul Imparatul Titular al actiunii de tagada paternitate este sotul mamei. Dar e singurul care poate introoduce actiunea? Nu poate sa fie introdusa si de catre mama, in ... (vezi toată discuția)
Actiune de contestare a recunoasterii paternitatii iancau_Anamaria iancau_Anamaria Buna ziua, Care este baza legala pentru o actiune de contestare a recunoasterii paternitatii?Va rog sa imi spuneti care sunt pasi care trebuiesc parcursi ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii pornita de mama farcasalexa farcasalexa Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Sunt casatorita de multi ani si la un moment dat a intervenit separarea, fara a inainta actele de divort vreunul dintre ... (vezi toată discuția)