avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Actionar = asociat ?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Actionar = asociat ?

Ma poate ajuta cineva sa inteleg daca actionar este acelasi lucru cu asociat?
Asociat cuprinde si termenul de actionar?
Cel mai recent răspuns: Irina S. , utilizator 08:17, 9 Februarie 2011
Conform Legii nr.31/1990 rep:
- exista societati de persoane , SRL-uri, ai caror membri se numesc: asociati, capitalul social este format din parti sociale;
- si societati de capitaluri, SA-uri, ai caror membri se numesc: actionari, capitalul social este format din actiuni.
asociat=actionar. se refera la societatile la care,conf lg 31/1990 se constituie avand capitalul social divizat in actiuni.
exista insa diferente intre actionar/asociat si administrator.ca idee, administratorul poate sa nu fie actionar/asociat al respectivei societati
Dar merg ele impreuna?
Poti spune unei persoane care a cumparat niste actiuni (ca cele care se vand prin bursa) ca este si aosiciat ?
Eu am crezut ca am fost clar, revin:
- La SA-uri (societatile pe actiuni), capitalul social este impartit in actiuni, iar cei care detin actiunile se numesc actionari;
- la SRL-uri ( Societati cu raspundere limitata) , capitalul social este impartit in parti sociale iar cei care detin partile sociale se numesc asociati.
Ok, deci nu putem spune despre un actionar (ca cel care cumpara actiuni la bursa) ca este si asociat?

Alte discuții în legătură

Aga boggieuk boggieuk As dori sa va intreb care sunt pasii care trebuie urmati pentru constituirea unei Asociatii Generale a Actionarilor (sau o forma de asociatie echivalenta) ... (vezi toată discuția)
Cesionare parti sociale si diminuare capital social srl nelud nelud Suntem asociati intr-un SRL numit in continuare B doua persoane fizice X,Y si un SRL Z reprezentat de persona fizica A . Se doreste: 1.- cesionarea ... (vezi toată discuția)
Licitatie pt vanzare parti sociale? alina_vi alina_vi Un SRL organizeaza licitatie pt vanzarea unor parti sociale ale unui asociat, intrucat celalalt asociat nu a vrut sa cumpere partile sociale. Este corect? Nu ... (vezi toată discuția)