avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de risc maternal

Daca am fodt in concediu de cresterea si ingrijirea copilului din septembrie 2007 pana pe 24 aprilie 2008, iar din 25.04 am inceput serviciu pot sa mi iau concediu de risc maternal? ce acte imi trebuie ? Multumesc!
fsg
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
alina..., utilizator
tudorvaleriu a scris:

Va redau mai jos extrase din actele normative care va intereseaza:
OUG 158/2005
Art. 31. -
(1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizaţie de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10.
OUG 96/2003

Art. 11. -
(1) Pe durata concediului de risc maternal salariata are dreptul la indemnizaţie de risc maternal, care se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat.
(2) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (1) este egal cu 75% din media veniturilor lunare realizate în cele 10 luni anterioare solicitării, pe baza cărora s-a achitat contribuţia de asigurări sociale de stat.
(3) Pentru indemnizaţia de risc maternal nu se datorează contribuţia de asigurări sociale de stat. Durata concediului de risc maternal reprezintă perioadă asimilată stagiului de cotizare.
(4) Calculul şi plata indemnizaţiei de risc maternal se fac lunar de către angajator, cel mai târziu o dată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna în care se acordă concediul de risc maternal.

Nu medicul de medicina muncii hotaraste daca intrati sau nu in concediu de risc maternal ci medicul curant care va are in evidenta pe perioada sarcinii. Deci nu sunteti OBLIGATA sa intrati in concediu de risc maternal ci aceasta o hotaraste medicul curant, in functie de starea de sanatate a dvs. si a fatului.
Nu stiu de ce s-ar opune cineva pentru ca indemnizatia pentru concediu de risc maternal nu este suportata de angajator.



Vreau sa sublinieaz aici aspectul financiar si de ce v-a sfatuit altcineva sa mai mergeti si la serviciu.
Indemnizatia pentru concediul de risc maternal, este 75% , calculata asa cum a scris dl. tudorvaleriu.
Indemnizatia de concediu de maternitate este 85% din media veniturilor salariale din ultimele 6 luni.
Cum in ultimele 6 luni , daca stati in concediu de risc, aveti doar suma care reprezinta 75%, atunci indemnizatia de maternitate va fi mica.
De aceea cred ca v-a sfatuit cineva sa mai mergeti la serviciu, ca sa ridicati baza de calcul a indemnizatiei, intelegeti?

Alt motiv legal nu este, nici acesta nu e un motiv impus, este doar un interes personal.
stiu foarte bine aspectul financiar, ma intereseaza mai mult sa stiu sigur ca duc sarcina la capat, fara riscul de a suferi o hemoragie la munca.
sunt in luna a 7-a de sarcina, pe 27 decembrie nasc, deci nu mai sunt multe luni ca sa-mi scada cu mult procentul din concediul de maternitate
Am colega care a avut sarcina cu risc si a beneficiat de concediu medical pentru sarcina cu risc de la 3 luni.
In concluzie, daca aveti sarcina cu risc medicul este obligat sa va acorde concediu medical. Banuiesc ca nu vrea sa isi asume riscul sa se intample ceva cu sarcina? Doamne fereste!
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
Nicoleta Ilea, Consultant resurse umane
_alexa_ a scris:

stiu foarte bine aspectul financiar, ma intereseaza mai mult sa stiu sigur ca duc sarcina la capat, fara riscul de a suferi o hemoragie la munca.
sunt in luna a 7-a de sarcina, pe 27 decembrie nasc, deci nu mai sunt multe luni ca sa-mi scada cu mult procentul din concediul de maternitate


Medicul ginecolog, va recomanda co risc maternal atat timp cat este necesar.
Daca medicul de medicina muncii nu "colaboreaza" atunci schimbati-l, pentru ca nu cred ca detine monopol.

Alte discuții în legătură

Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal AlexandraElena89 AlexandraElena89 Ma aflu in concediu postnatal de 126 zile care se va incheia in 7.08.2016 si am inaintat o cerere catre angajator, impreuna cu adeverinta de la medicul de ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna dupa ccc Doinadoina38 Doinadoina38 Bună ziua, am anunțat firma unde lucrez ca sunt insarcinata și ca voi prezenta concediu risc maternal imediat după ce termin concediu crestere copil 1. ... (vezi toată discuția)