avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... scoaterea unui teren din circuitul agricol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

scoaterea unui teren din circuitul agricol

Stie cineva cat dureaza scoaterea unui teren din circuitul agricol si care sunt pasii de urmat?
Multumesc anticipat si astept cu interes un raspuns de la voi.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:22, 3 Mai 2008
Documentatia pentru obtinerea aprobarii de scoatere din circuitul agricol a terenurilor situate în extravilan cuprinde :
a) cererea pentru aprobarea scoaterii din circuitul agricol, din partea beneficiarului sau a proprietarului, dupa caz;
b) extrasul de carte funciara pentru informare si copia actului de proprietate sau a altui act de detinere valabil încheiat (de exemplu: contract de concesiune, arenda, închiriere), însotit de acordul proprietarului;
c) documentatia cadastrala;
d) certificatul de urbanism, însotit de planul de situatie si de planul de încadrare în zona; planul de situatie va evindentia suprafata propusa pentru scoaterea din circuitul agricol;
e) documentatia pentru încadrarea terenului în clase de calitate;
f) expertiza de evaluare a terenurilor efectuata de evaluatori atestati de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale;
g) copii ale documentelor de plata a taxelor de protectie la Fondul de ameliorare a fondului funciar, virate în conturile Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara;
h) avizul de principiu favorabil al consiliului local pentru extinderea intravilanului, în cazul terenurilor din extravilan de clasa I si clasa a II-a de calitate, a celor amenajate cu lucrari de îmbunatatiri funciare, precum si a celor plantate cu vii si livezi din extravilan;
i) avizul Administratiei Nationale a Îmbunatatirilor Funciare;
j) avizul Directiei consolidarea proprietatii, reforma structurilor de exploatare si conservarea solurilor si/sau al Directiei generale implementare politici sectoriale si de piata, dupa caz, în cazul terenurilor din extravilan de clasa I si clasa a II-a de calitate, a celor amenajate cu lucrari de îmbunatatiri funciare, precum si a celor plantate cu vii si livezi din extravilan;
k) memoriul tehnic al lucrarii, în care se descrie obiectivul de investitii.
Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara elibereaza avizul în maximum 10 zile lucratoare de la primirea documentatiei complete, iar directia pentru agricultura si dezvoltare rurala verifica si aproba documentatia în maximum 10 zile lucratoare de la primirea avizului; nerespectarea acestor termene constituie abatere disciplinara.


Documentatia pentru obtinerea aprobarii de scoatere din circuitul agricol a terenurilor situate în intravilan, aprobata prin PUG si PUZ, cuprinde:
a) cererea pentru aprobarea scoaterii din circuitul agricol, din partea beneficiarului sau a proprietarului, dupa caz;
b) extrasul de carte funciara pentru informare si copia actului de proprietate sau alt act de detinere valabil încheiat (de exemplu: contract de concesiune, arenda, închiriere), însotit de acordul proprietarului;
c) documentatia cadastrala;
d) certificatul de urbanism, însotit de planul de încadrare în zona si de planul de situatie în care se evidentiaza suprafetele solicitate pentru scoaterea din circuitul agricol;
e) avizul Administratiei Nationale a Îmbunatatirilor Funciare.
Avizul Administratiei Nationale a Îmbunatatirilor Funciare se elibereaza în termen de 5 zile lucratoare de la depunerea documentatiei complete.
Documentatia necesara pentru obtinerea aprobarii de scoatere a terenurilor din circuitul agricol, situate în extravilan si intravilan, de la directia pentru agricultura si dezvoltare rurala se întocmeste în 3 exemplare.
Avizul oficiului de cadastru si publicitate imobiliara se emite prin verificarea documentelor prevazute la lit. a), b) si c); directia pentru agricultura si dezvoltare rurala aproba documentatia pe baza avizului oficiului de cadastru si publicitate imobiliara, dupa verificarea actelor prevazute la lit. a), d) si e).

Documentatia pentru scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol a terenurilor destinate construirii, pentru suprafete de pana la 100 ha, se depune la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara, care o avizeaza si o înainteaza spre aprobare directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala; directia pentru agricultura si dezvoltare rurala transmite proprietarului/beneficiarului decizia de aprobare.
Documentatia pentru scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol a terenurilor , suprafete mai mari de 100 ha, se depune la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara, care o avizeaza si o înainteaza spre avizare directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala; aceasta transmite avizul comun catre consiliul judetean si prefectura, cu obligatia acestora de a transmite documentatia, împreuna cu proiectul hotarârii Guvernului, la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si la Ministerul Administratiei si Internelor în vederea promovarii si aprobarii acesteia.
Documentatia pentru scoaterea definitiva din circuitul agricol a terenurilor destinate construirii, scoaterea definitiva din circuitul agricol a terenurilor din extravilan de clasa I si clasa a II-a de calitate, a celor amenajate cu lucrari de îmbunatatiri funciare, precum si a celor plantate cu vii si livezi din extravilan, prin extinderea intravilanului, se depune la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara, care o avizeaza si o înainteaza directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala în vederea aprobarii prin ordin al directorului executiv, dat cu avizul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, dupa caz, prin Directia consolidarea proprietatii, reforma structurilor de exploatare si conservarea solurilor si/sau Directia generala de implementare politici sectoriale si de piata, si transmiterii aprobarii catre beneficiar/proprietar.
Complet raspuns, dar si complex.Din proprie experienta iti spun ca dureaza destul de mult, poate si un an, costurile la ANIF sunt f mari, , arhitectii sunt de asemenea f ocupati....., ai nevoie de PUZ,
Numarul avizelor cerute de certificatul de urbanism iti pot da singure raspunsul......, iar de termenele de emitere ce sa mai zic.
Daca te pot ajuta, spune, eu sunt din Delta.
Trebuie sa vedeti care este interesul scoaterii unui teren din circuitul agricol. Ce doriti sa obtineti, de fapt?
avTodincaVeronica a scris:

Trebuie sa vedeti care este interesul scoaterii unui teren din circuitul agricol. Ce doriti sa obtineti, de fapt?


Ce poate sa obtina din scoaterea unui teren din circuitul agricol? Decat un teren pe care sa poata construi.;)
Si eu am cumparat un teren in natura arabil extravilan, insa pentru a construi pe acesta am nevoie doar de certificat de urbanism de la Primarie, plus proiect pentru constructie si alte acte ce tin de constructie. NU mi s-au cerut atatea formalitati.

Alte discuții în legătură

Scoatere teren din circuitul agricol miroanad miroanad Buna ziua Am un teren in Domnesti pe care doresc sa construiesc. Este intravilan dar agricol. Care sunt pasii si actele necesare pentru a-l scoate din ... (vezi toată discuția)
Teren extravilan monalisaalina monalisaalina Buna ziua, Exista vreo modalitate pt a fi in legalitate in urmatoare situatie?detin un teren extravilan si as dori sa construiesc o pensiune...cum as putea sa ... (vezi toată discuția)
Terenuri cristea laura monica cristea laura monica ce trebuie facut pentru trecerea unui teren extravilan in intravilan? (vezi toată discuția)