avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor de deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor de deces

Buna ziua,

In data de 03.02.2011 mi-a murit o ruda care primea pensie de handicap si o pensie de urmas din Israel. Intrebarea mea este - de unde poate primi sora ei ajutorul de deces.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:01, 8 Februarie 2011
Ruda dvs. beneficia de o indemnizatie intrucat era incadrata in grad de handicap si de pensie din partea statului israelian, prin urmare nu era nici asigurat al sistemului public de pensii si nici pensionar al statului roman.

Puteti solicita ajutor de deces casei de pensii daca indepliniti conditiile prevazute la art. 126 din Legea nr. 263/2010, respectiv daca sunteti asigurat sau pensionar si daca ruda dvs. este unul dintre membrii de familie prevazuti la art. 126.

Art. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
(2) Se consideră membru de familie, în sensul prezentei legi:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintă jumătate din cuantumul prevăzut la art. 125 alin. (3).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor deces simonlajos simonlajos pot trece la intretinere un frate bolnav cronic incapabil de munca ?pot beneficia de ajutor de deces in cazul decesului? (vezi toată discuția)
Ajutor de deces pentru parintii copilului decedat s_mari s_mari in cazul decesului unui copil , care beneficia de indemnizatie de handicap, parintii sai fiind ambii angajati ai primariei, unul in postul de paznic iar ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormintare cristiolteanu cristiolteanu Incazul unei persoane nevazatoare din nastere ,la data decesului nu are dreptul la nici un ajutor de inmormintare?#-o (vezi toată discuția)