avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de deces pentru parintii copilului decedat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de deces pentru parintii copilului decedat

in cazul decesului unui copil , care beneficia de indemnizatie de handicap, parintii sai fiind ambii angajati ai primariei, unul in postul de paznic iar celalalt ca asistent personal, cine plateste ajutorul de deces si in ce cuantum ?
Este considerat copilul persoana asigurata asa cum prevede art.125 din Legea pensiilor si se acorda suma de cca 2000 (cine o acorda?) sau nu este considerat asigurat si atunci va plati Primaria conf art.126 si anume jumatate din suma? Poate sa primeasca in cel de al doilea caz atat tatal cat si mama ajutor de deces?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:28, 15 Martie 2011
1. Copilul nu are calitatea de asigurat la pensii.

2. Din Legea 263/2010:
Art. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

(2) Se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:
a) sotul;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.

(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut la art. 125 alin. (3).

Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
...
3. Asadar va adresati angajatorului (Primariei) si solicitati ajutorul de deces.
4. Acesta este in valoare de 1.011 lei si este platit numai unuia din parinti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces nacurmei nacurmei Buna in martie 2011 am nascut un copil si dupa 1 zi a murit, mi a cazut cerul peste mine.de la primarie ni sa spus ca ar trebui sa primim si noi un ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare 2013 !!! help MrHelper MrHelper Va salut cu respect !!! In data de 08.12.2013 Tatal meu a decedat !!! Nu era pensioner dar muncea avand pe cartea de munca 30 ani vechime. Vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces copil 16 ani emanuela_ab emanuela_ab buna ziua , va rog sa ma ajutati si pe mine cu o informatie. Exista vreun ajutor in bani in cazul decesului unui copil de 16 ani care nu era nici la scoala ... (vezi toată discuția)