avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de deces
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de deces

Buna
in martie 2011 am nascut un copil si dupa 1 zi a murit, mi a cazut cerul peste mine.de la primarie ni sa spus ca ar trebui sa primim si noi un ajutor.insa ni sa refuzat, este vorba de firma unde lucra sotul meu, pur si simplu a zis ca nu ne da nimic, ce putem face? multumesc!

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:09, 24 Decembrie 2011
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

(2) Se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:
a) sotul;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.

(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut la art. 125 alin. (3).

Art. 127
(1) Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces.

(2) Acordarea ajutorului de deces nu este conditionata de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.

Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
...

2. - Firma unde lucreaza sotul trebuie sa-i plateasca ajutorul de deces in suma de 1.011 lei.
- Acesti bani ii recupereaza de la Casa de Pensii din contributiile lunare.

3. Daca nu o rezolvati mergeti la Casa de Pensii si veti primi de acolo ce 1.011 lei.
multumesc
am fost si la casa de pensii si au zis ca ei dau doar la pensionari
1. Va duceti la Casa de Pensii cu art.129(1), lit.c) din Legea 263/2010 pe care vi l-am reddat mai sus:
c) casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.

2. Daca nu va da banii, faceti o sesizare la Casa Nationala de Pensii Publice.


multumesc
Nu, in acest caz casa de pensii nu poate plati ajutorul de deces. Art. 129 din Legea nr. 263/2010 nu reglementeaza o competenta alternativa, ci o competenta exclusiva a celor care urmeaza sa plateasca ajutorul de deces.

Astfel, ajutorul de deces se achita:
-de angajator in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6, alin. (1) pct. I, II si IV, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
-de institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia
-casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.

Prin urmare, casa de pensii plateste ajutorul de deces numai in cazul decesului:
-pensionarului;
-asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2) din Legea nr. 263/2010, respectiv al unui membru de familie al acestuia.

Din mesajul doamnei care a deschis discutia rezulta ca sotul acesteia nu se regaseste printre asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV din Legea nr. 263/2010, ci lucreaza la o firma. Prin urmare angajatorul are obligatia legala sa achite ajutorul de deces.
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutorul de deces NICOLAESANDU NICOLAESANDU socrul meu de decedat de curand nefiind pensionar sau salariat la data decesului. Sotia acestuia este salariata. Am citit in legea pensiilor ca se acorda un ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces unnicusor unnicusor pentru o persoana care nu era pensionara se acorda ajutorul de deces..de la casa de pensii.?..decedatul avea o vechime de cel putin 15 ani de munca. in ultimii ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormintare vio58 vio58 Sotia angajata la vinzari ziare stradal cu norma intreaga,copilul angajat la Elrctrica, sotul a decedat ieri 20.02.2012 si este casnic, cu un an in urma era ... (vezi toată discuția)