avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... procedura CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

procedura CEDO

1.Care este termenul de la care decurge perioada de contestatie la CEDO, 6 luni de la pronuntarea hotaririi definitive, sau 6 luni de la comunicarea acesteia?
2.In cazul in care termenul decurge de la pronuntare, cum pot forta statul sa-mi comunice sentinta mai devreme?
3.Va rog daca se poate sa-mi indicati un link din legislatia CEDO care sa confirme acestea.
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:29, 13 Februarie 2011
1. 6 luni de la pronuntarea publica, nu de la redactare. Doar daca nu a fost comunicata public termenul curge de cand partii i-a fost comunicata.
2. Puteti motiva sumar, urmand sa modificati pe parcurs plangerea la CEDO, nu este o problema.
3. Din Conventie
Articolul 35 - Conditii de admisibilitate
1. Curtea nu poate fi sesizata decât dupa epuizarea cailor de recurs interne, asa cum se întelege in principiile de drept international general recunoscute si într-un termen de 6 luni, începând cu data deciziei interne definitive.

Uitati un articol aici [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 8 Februarie 2011
eumarian, utilizator
Sunt in ceata referitor la pronuntare publica, redactare, comunicare, comunicare publica.
Deci, se poate depune plingere la CEDO fara a avea copia motivatiei ultimei instante ?
clientX a scris:

1.Care este termenul de la care decurge perioada de contestatie la CEDO, 6 luni de la pronuntarea hotaririi definitive, sau 6 luni de la comunicarea acesteia?
2.In cazul in care termenul decurge de la pronuntare, cum pot forta statul sa-mi comunice sentinta mai devreme?
3.Va rog daca se poate sa-mi indicati un link din legislatia CEDO care sa confirme acestea.
Va multumesc mult.


Ca sa nu pierdeti termenul de 6 luni instituit de Curte nu va mai pierdeti timpul cu hotararea.
Completati formularul special al Curtii conform instructiunilor (Conventie, Regulamentul Curtii, Instructiuni/Ghid de completare) si trimiteti-l de urgenta la Strasbourg. Cererea dvs va fi inregistrata si veti primi pe posta un numar si etichete cu coduri de bare.
Ulterior veti putea trimite pe posta copii dupa toate inscrisurile din dosare....
In cazul meu: am trimis formularul de aplicatie pe posta fara niciun document atasat. Am primit scrisoare de la Curte cu termenul in care sa trimit copii dupa documentele relevante.
A expirat termenul dat de Curte si decizia tot nu era redactata (Curtea mi-a dat 3 luni iar decizia nu era redactata nici dupa 6). Am trimis toate documentele pe care le aveam....mai putin hotararea....
Am informat Curtea despre faptul ca decizia nu este inca redactata (am prezentat copie cu nr de inregistrare dupa cererea prin care am solicitat instantei comunicarea hotararii) si mi-a lasat libertatea sa comunic decizia atunci cand va fi redactata....dureaza pana la 2 ani in Romania!

Sa va explic cativa termeni:
Pronuntare publica: este doar o expresie....orice hotarare se pronunta in sedinta publica chiar daca in realitate nu este chiar asa.
Un dosar este solutionat atunci cand exista o hotarare a unei instante (hotararea se numeste sentinta daca este in fond, decizie daca este in apel sau recurs).
Aceasta hotarare trebuie redactata/motivata (adica scrisa pe 2-3 pag sau 20-30 dupa caz) conform legii....aici le trebuie judecatorilor de la 30 zile la 2 ani.....
Unele instante trimit aceasta hotatare pe posta (comunicare) data postei de pe plic=data comunicarii, altele cer sa va prezentati personal sa o ridicati! cand semnati de primire=data comunicarii.
Da, se poate depune plangere la CEDO fara copia hotararii dar trebuie completat complet si corect formularul Curtii!
Sincere multumiri!
Scoateti un certificat de grefa cu dispozitivul hotararii de recurs si sesizati CEDO daca ati pierdut in toate instantele bazandu-va pe motivarile instantelor de fond.
Ulterior veti obtine si hotararea din recurs.

Alte discuții în legătură

Cai de atac dupa inalta curte de casatie si justitie,in romania inainte de cedo clau1858 clau1858 Buna seara,as dori sa va intreb care mai sunt caile de atac in Romania,dupa hotararea data de catre Inalta Curte de Casatie si Justititie?pun aceasta ... (vezi toată discuția)
Dosar intarziat la cedo michy michy am trimis dosarul la cedo.dupa 1 an si jumatate de la condamnarea definitiva.am facut si o cerere de revizuire si am trimis-o alaturata .am trimis tot dosarul ... (vezi toată discuția)
Cedo geo-vem geo-vem Bun..deci sunt la contestatie in anulare,ar trebui sa fac recurs la ea? ,si pe urma la CEDO sau care sunt pasii?am avut pe fond,recurs si acuma contestatia in ... (vezi toată discuția)