Am pus aceasta intrebare/tema ptr ca ma confrunt acum cu aceasta problema care in opinia mea si nu numai(cred ca,n situatia aceasta sunt zeci de mi de pers) mi se pare o mare discriminare si nedreptate ce sa facut acum prin noua lege a pensiilor Lg 263/2010 care prin art 158 echivaleaza gr I cu gr II de munca?!!, in sensul ca, reducerea de varsta la pensionare al celor cuprinsi in fosta gr I de munca este aceiasi acum cu a celor care au activat in gr II de munca???. spun ca este o mare nedreptate si discriminare in sensul art 16 din constitute si chiar si art 2 pct a si d din noua lg a pensiilor 263/2010?. caz concret, cazul meu:
printr,o decizie a cjp brasov din anul 2009 mi sa certificat un stg de cotizare in gr I de munca de 9,2 ani care prin art 167,1 tabelul 4 din vechea lg a pensiilor 19/2000, i,mi conferea un drept de reducere a varstei de pensionare cu 4,10 ani ori acum prin art 158 din lg 263/2010 noua lege a pensiilor i,mi mai confera la acelasi stg de cotiz in gr I de munca de 9,2 ani doar...1,6 ani???!!!!. deci cred ca se vede clar ca 1,6 ani nu este nici pe departe egal cu 4,10 ani???.
insa nu inteleg nici situatia urmatoare:
cei 9,2 ani de gr I de munca au fost efectuati in perioada 1972-1986 la SC " Tractorul UTB " SA Brasov, societate ce se gaseste la poz 69/anexa 3 in activ 26/anexa 2 atat in lg 226/2006 cat si,n lg 263/2010?? ce incadreaza aceste locuri de munca in locuri de munca in conditii speciale??!!.
pai in cazul acesta ma intreb:
de ce nu mi se echivaleaza si mie cei 9,2 ani de gr I cu 9,2 ani de stagiu in conditii speciale???avand in vedere tocmai faptul acesta ca fostul meu loc de munca a fost incadrat atat in vechea lg 226/2006 cat si prin noua lege 263/2010 in loc de munca in conditii speciale???.
asadar, avand in vedere cele de mai sus aratate as dori sa vad punctul juristilor acestui site avocatnet in legatura cu acest caz care nu este unul singular ci in aceasta situatie sunt zeci de mi de persoane care au lucrat in siderurgie, otelarie, turnatorie, forja grea, laminare la cald din fosta de,acum industrie grea a romaniei socialiste?! unde cred ca sunt putini din cei care hotarsc acum care stiu sau au vazut ce inseamna o forja sau o otelarie?? si deci nu se poate compara nici pe departe cu cei din zona uzinajului(prelucrarile mecanice si prin aschiere)actualele gr II ???.
asadar, credeti ca putem avea vre,o sansa in justitie pe aceasta speta?, avand in vedre ca deja am auzit ca la Alba Iulia s,au inregistrat deja procese pe,aceasta tema???.
Chiar daca Legea nr. 19/2000 ar mai fi ramas in vigoare, art. 167 ind. 1 ar fi incetat sa mai produca efecte incepand cu 1 aprilie 2011. Deci art. 158 din Legea nr. 263/2010 nu poate fi interpretat ca fiind o prevedere discriminatorie pentru TOTI cei care au lucrat in grupa I de munca.
Daca ar fi interpretat astfel, inseamna ca si art. 167 ind. 1, alin. (1) era tot o prevedere discriminatorie. Din ceea ce stiu eu, nimeni nu a pus problema astfel si nici nu s-a adresat justitiei.
Art. 167^1
(1) Într-un interval de 10 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă, conform legislaţiei anterioare, pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4.
...........................................
Intrucat activitatea dvs este la Societatea care se regaseste in Anexa 3, incadrarea este considerata in conditii speciale conf art. 30 lit. (e), si implicit reducerea varstei este de 4 ani si 6 luni (tabel nr. 2)
Da, sigur d,na avocat, chiar si,n conditiile in care lg 19/2000 ar fi ramas in functie, parerea mea in legatura ca art 167,1 ca este discriminatoriu mi,o mentin atata timp cat nu toti cei in asemenea situatie au reusit sa beneficieze de prev acestui articol?, si ptr faptul ca acest articol a fost prelungit de vre,o 2 ori?!. ori, aceste prevederi ar fi trebuit lasate in continuare, in opinia mea, pana cand toti cei aflati in aceasta situatie s,ar fi pensionat, ca sa poata beneficia toti cei care au lucrat in acelai loc de munca si,n aceleasi conditii?!!, ca nu e ca la magazin cand se sfarseste programul, sa inchidem usa in nas celorlaltii?, cu toate ca acolo macar a doua zi se redeschide iar, pe singurul considerent ca,au lucrat in aceleasi conditii si,n acelasi loc de munca dar... in perioade mai recente decat cei care au reusit?!.
eu acum, va rog sa ma iertati dar, asta este parerea mea proprie si m,as bucura sa nu am eu dreptate si lucrurile sa fie cu totul altfel dar...ma indoiesc serios!!!.
cu respect si consideratie, d,nei av Gabriela Pintea.
Da, d,na avocat!, multumesc frumos ptr raspunsul dv. Activitatea mea sa desfasurat in perioada 1972- 1986 la aceasta societate, care se afla in anexa 3 si,n sectia forja grea, in activitatea ce se regaseste in anexa 2, atat in lg 226/2006(abrogata) cat si,n lg 263/2010, doar ca ea sa desfasurat inainte de anul 2001. ori cei de la CJP i,mi spun, interpreteaza, ca prev art 30 cu cele 2 anexe se refera doar la cei care au activat si activeaza doar dupa anul 2001???.
dupa aceste precizari va m,ai mentineti aceasi parere enuntata mai sus?.
ar fi minunat atunci. multumesc anticipat. cu consideratie, c,tin f.
Pai ceea ce am enuntat mai sus, nu a fost o parere, ci un temei legal, coroborat cu prevederile art 158 alin (1)/Lg 263/2010, articol la care, cei de la casa judeteana de pensii, inca nu au ajuns in a-l studia si insusi.
***************************************************************** ART. 158
(1) Perioadele de vechime în muncă realizate în grupele I şi a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite , în vederea reducerii vârstelor de pensionare, cu excepţia celor realizate în activităţile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt încadrate în condiţii speciale.