Buna ziua,
In dimineata asta am trecut ca pieton pe o trecere de pietoni cand culoarea semaforului pietonal era rosie. Masina politiei astepta dupa colt, si mi-au intocmit PV pe baza OG 195/2002, fapta fiind prevazuta de art. 167 si sanctionata de art. 99/1/3. Amenda are valoarea de 134 lei, echivalentul a 2 puncte-amenda. Mentiuni nu am zis nimic si am semnat.
Intrebarea mea catre dumneavoastra este urmatoarea: daca depun plangere am sanse sa castig? Am mai scris si pe alt forum si toata lumea mi-a spus ca nu se mai poate face nimic, si chiar daca se putea nu se merita pt 67 de lei. Dar pe mine m-a iritat grohotismului politaiului, avand in vedere ca am vb frumos, am cooperat, si strada pe care am trecut e una cu trafic aproape zero, mai ales ca e cu sens unic, cu semafor degeaba pus. Aproape toata lumea se asigura si trece pe rosu la greu, de-aia politistii stiau unde sa astepte.
Acum problemele ce le-am putut eu gasi sunt urmatoarele: daca fapta e intr-adevar sanctionata de art 99/1/3, eu nu am gasit nicio fapta pe care am savarsit-o sa intre in art. 167. Scrie doar: "traversarea pe locuri nepermise", dar odata ce e trecere de pietoni, e colt de strada chiar, e loc permis, chiar daca timpul (culoarea rosie) nu permitea. :hm: Apoi vine valoarea celor 2 puncte-amenda, de 134 lei sau 67 de lei in 48 de ore. Si am gasit asta:
Art. 98. - (1) Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate.
(2) Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului.
E cumva salariul minim 670 de lei?