avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda trecere pe zebra la culoarea rosie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda trecere pe zebra la culoarea rosie

Buna ziua,
In dimineata asta am trecut ca pieton pe o trecere de pietoni cand culoarea semaforului pietonal era rosie. Masina politiei astepta dupa colt, si mi-au intocmit PV pe baza OG 195/2002, fapta fiind prevazuta de art. 167 si sanctionata de art. 99/1/3. Amenda are valoarea de 134 lei, echivalentul a 2 puncte-amenda. Mentiuni nu am zis nimic si am semnat.

Intrebarea mea catre dumneavoastra este urmatoarea: daca depun plangere am sanse sa castig? Am mai scris si pe alt forum si toata lumea mi-a spus ca nu se mai poate face nimic, si chiar daca se putea nu se merita pt 67 de lei. Dar pe mine m-a iritat grohotismului politaiului, avand in vedere ca am vb frumos, am cooperat, si strada pe care am trecut e una cu trafic aproape zero, mai ales ca e cu sens unic, cu semafor degeaba pus. Aproape toata lumea se asigura si trece pe rosu la greu, de-aia politistii stiau unde sa astepte.

Acum problemele ce le-am putut eu gasi sunt urmatoarele: daca fapta e intr-adevar sanctionata de art 99/1/3, eu nu am gasit nicio fapta pe care am savarsit-o sa intre in art. 167. Scrie doar: "traversarea pe locuri nepermise", dar odata ce e trecere de pietoni, e colt de strada chiar, e loc permis, chiar daca timpul (culoarea rosie) nu permitea. :hm: Apoi vine valoarea celor 2 puncte-amenda, de 134 lei sau 67 de lei in 48 de ore. Si am gasit asta:

Art. 98. - (1) Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate.
(2) Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului.


E cumva salariul minim 670 de lei?
Cel mai recent răspuns: fulminator , utilizator 17:20, 10 Februarie 2011
Asa. Si eu, conform literei d) din 167, eu m-am facut vinovat de "traversarea strazii prin alte locuri nepermise". Trecerea de pietoni, chiar daca nu era culoarea verde a semaforului in functiune, nu a devenit dintr-o data "loc nepermis"; culorile semaforului se refera la prioritatea de trecere, in momentul culorii rosii a semaforului eu nu aveam prioritate de trecere si nu aveam voie sa trec, insa sub nicio forma trecerea de pietoni, luata ca ansamblu, nu a devenit loc de trecere nepermis.

Daca iei punctul d), ca fapta savarsita de mine, fiind baza amenzii mele reprezinta o obscuritate in legislatie. Daca eram in America sigur castigam. Insa aici nimeni nu te baga in seama pt un detaliu asa minuscul, plangerea va fi pierduta, iar legea ramane nerevizuita in continuare. De ce? Pentru ca interpretabilitatea facuta de autoritati e mai "corecta" decat cea facuta de civili. In Romania, cel putin. Eu m-am facut vinovat de alt articol, si nu de litera d) din art.167, articolul 167 in niciun punct nu prevede concis fapta de a trece pe culoarea rosie a semaforului pe trecerile de pietoni.
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
fulminator, utilizator
incearca anularea pv mergind pe ideea ca a fost incalcat principiul legalitatii pv: ar fi trebuit ca in loc de art.167 sa treaca art.60 din acelasi regulament.
ai o sansa sa il anulezi.
Bineinteles ca intr-o tara "mai" europeana s-ar face lucrul asta. Insa sunt de aceeasi parere ca d-voastra. Asa ca azi am platit amenda.

Insa, mi se intoarce sufletul cum vad romanii ca niste oi slabe si platesc unele taxe si impozite abuzive, cand s-ar putea ridica unul singur si ceilalti sa il urmeze si sa faca legea. Recunosc, am trecut pe rosu, da cine dracu, scuzati expresia, a ramas in birou sa se joace pe facebook si nu s-a sesizat sa ridice un semafor ramas de pe vremuri pe o strada cu trafic aproape zero? Am gresit, dar e necinstit si incorect sa lupt impotriva unei prostii? Am ajuns sa ma conving ca da...

Va multumesc de ajutor. As vrea sa va mai spun inca un singur lucru, si acela e ca lucrez in MAI. Si fiind corect, nu am incercat sa abuzez de legitimatia mea pentru a scapa de raspundere. Nu am declarat unde lucrez, si nici nu l-am salutat cu "domnule coleg". Acum va dau o tema de meditatie: cati dintre politistii sau jandarmii in timpul liber ar face una ca asta?
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
fulminator, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda pentru trecerea prin loc nepermis florentinapodasca florentinapodasca Buna ziua, As dori sa stiu, va rog, daca se mai dau avertismente ptr. trecerea prin loc nepermis pentru ca eu am primit direct amenda si nu mi s-a parut ... (vezi toată discuția)
Accident ionutstaicu ionutstaicu Buna ziua,in urma unui accidednt auto cu auto-tren un pieton a decedat(trecere prin loc nepermis si aflat sub influenta bauturilor acoolice).Conducatorul ... (vezi toată discuția)
Trecere strada colț intersecție ilarion_tgv ilarion_tgv Bună seara, În aceasta seara, tocmai am fost santionat ca, am trecut strada prin loc nepermis, conform specificatiilor agenului de politie. În realitate ... (vezi toată discuția)