avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... solutia instantei de recurs este irevocabila din ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

solutia instantei de recurs este irevocabila din momentul pronuntarii sau al motivarii?

Buna ziua,

Avand in vedere ca hotararile instantelor de recurs nu se comunica dar ca as dori sa fac o contestatie, spuneti-mi va rog care este termenul de depunere al contestatie in anulare: 15 zile din ziua pronuntarii sau al motivarii?
De ce pun intrebarea: cum imi motivez contestatia daca nu stiu de ce instanta s-a prununtat defavorabil in ce ma priveste?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Februarie 2011
astrea, utilizator
Cel mai recent răspuns: astrea , utilizator 16:57, 9 Februarie 2011
depinde de natura litigiului.astfel:
1) daca s-a pronuntat un recurs in caz penal,termenul de introducere a unei contestatii in anulare difera in functie de cazul invocat si de titular.
Ca idee,pt cazurile:
- prevazute in art 386 lit a-c si lit e c pr pen-termenul este de cel tarziu 10 zile de la inceperea executarii respectivei hotarari., pt persoana impotriva careia s-a dispus executarea
pt cazurile prevazute de art 386 lit a-c si lit e c pr pen,termenul pt celelalte parti este de 30 zile de la data pronuntarii hotararii
- pt cazurile prev de art 386 lit d, cererea poate fi introdusa oricand, indiferent de parti
in caz de litigiu de natura civila,,se au in vedere 2 teremene, in functie- daca hotararea irevocabila poate fi adusa la indeplinire prin executare silita sau nu.
astfel,pt hotararile irevocabile care pot fi aduse la indeplinire prin executare silita, termenul de depunere a contestatiei este dupa pronuntare:
inainte de inceperea executarii;
in timpul executarii ei, dar numai pana la savarsirea ultimului act de executare.
pentru cele care nu se aduc la indeplinire pe cale de executare silita, contestatia in anulare poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat la cunostinta de hotarare(indiferent de modalitate), dar nu mai tarziu de un an de la data la care hotararea a ramas irevocabila.(data pronuntarii)
atentie!!
contestatia in anulare nu poate fi promovata cu succes pt motive de netemeinicie., ci doar pentru nesocotirea unor norme procedurale.
temeiul juridic al contestatiei in anulare este art 317-318 c pr civ

gabriel z a scris:

depinde de natura litigiului.astfel:
1) daca s-a pronuntat un recurs in caz penal,termenul de introducere a unei contestatii in anulare difera in functie de cazul invocat si de titular.
Ca idee,pt cazurile:
- prevazute in art 386 lit a-c si lit e c pr pen-termenul este de cel tarziu 10 zile de la inceperea executarii respectivei hotarari., pt persoana impotriva careia s-a dispus executarea
pt cazurile prevazute de art 386 lit a-c si lit e c pr pen,termenul pt celelalte parti este de 30 zile de la data pronuntarii hotararii
- pt cazurile prev de art 386 lit d, cererea poate fi introdusa oricand, indiferent de parti
in caz de litigiu de natura civila,,se au in vedere 2 teremene, in functie- daca hotararea irevocabila poate fi adusa la indeplinire prin executare silita sau nu.
astfel,pt hotararile irevocabile care pot fi aduse la indeplinire prin executare silita, termenul de depunere a contestatiei este dupa pronuntare:
inainte de inceperea executarii;
in timpul executarii ei, dar numai pana la savarsirea ultimului act de executare.
pentru cele care nu se aduc la indeplinire pe cale de executare silita, contestatia in anulare poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat la cunostinta de hotarare(indiferent de modalitate), dar nu mai tarziu de un an de la data la care hotararea a ramas irevocabila.(data pronuntarii)
atentie!!
contestatia in anulare nu poate fi promovata cu succes pt motive de netemeinicie., ci doar pentru nesocotirea unor norme procedurale.
temeiul juridic al contestatiei in anulare este art 317-318 c pr civ

Am inteles si va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este o contestatie in anulare palaghiacristinela palaghiacristinela am o prietena care este chemata ca parte vatamata in proces cu cineva ca inculpat pentru contestatie in anulare-fond-art.176C.p. si nu stie ce inseamna ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare katalyn katalyn buna seara! am si eu un proces care s-a judecat si in recurs, deci am o hotarare definitiva si irevocabila. pana cand pot face o contestatie in anulare (am ... (vezi toată discuția)
Cui se formuleaza o contestatie in anulare intr-un dosar penal miniko miniko La Procurorului General si se depune la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Justitie?! Sau la parchetul de pe langa Tribunal sau la parchetul de pe langa ... (vezi toată discuția)