avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divort si copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divort si copii

Buna ziua! Va rog frumos daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu o problema. Unchiul meu a divortat anul trecut, in urma casatoriei au rezultat 3 copii, 2 gemeni de 5 ani si o fetita de 13 ani. Toti trei au fost incredintati mamei, iar unchiul meu are dreptul sa ii ia in prima si a treia saptamana din luna si cateva zile in vacante. Problema e ca ea nu o lasa pe fata cea mare sa vina cu unchiul meu atunci cand vine sa ii ia pe cei mici. In plus, fosta sotie lucreaza noaptea si de multe ori o lasa pe fata cea mare cu cei doi copii minori in casa, fara nici o supraveghere. E normal sa faca asa ceva? Mentionez ca unchiul meu are un loc de munca stabil cu un salariu minim pe economie, o casa cu 4 camere si mama lui ar putea sa aibe grija de copii cat timp el e la munca. Cum am putea sa demonstram ca ea nu are grija de copii? Ca o lasa pe fata cea mare cu ei, ea ii imbraca, ea ii duce la gradinita? Este o mama care nu tine la copii ei...am un exemplu...unchiul meu trebuia sa ii ia weekendul acesta acasa, dar el a muncit si de abia astazi la pranz a putut sa ajunga sa ii ia, dar fosta lui sotie nu a vrut sa ii dea si a sunat la politie...totusi era dreptul lui..era normal sa reactioneza asa... Si pe fata cea mare nu a lasat-o nici macar un weekend sa vina..Inca ceva: daca unchiul meu nu poate sa ii ia un weekend, are dreptul sa ii ia weekendul viitor?..Va rog din tot sufletul sa ma ajutati..imi pare foarte rau pentru acesti copii pentru ca ei nu inteleg ce se intampla si de fiecara data cand unchiul meu ii aduce inapoi ei plang.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Lenna , utilizator 22:42, 4 Mai 2008
Unchiul poate face o cerere de reîncredinţare a copiilor dacă poate dovedi că mama căreia i s-au încredinţat minorii nu se ocupă de creşterea, educarea şi îngrijirea lor în mod corespunzător...Totuşi, din cele afirmate, nu rezultă asta, chiar dacă mama lucrează noaptea şi o lasă pe fiica cea mare să aibă grijă de gemeni... Acum, nu-şi poate lăsa serviciul pentru a sta acasă cu minorii...
Programul stabilit de instanţă trebuie respectat! Dacă unchiul nu a putut respecta ziua de luare a minorilor, nu poate fără acordul soţiei să vină să-i ia în altă zi! Aici, este o chestiune de înţelegere între foştii soţi. Dacă mama copiilor nu vrea, nu o poate obliga tatăl deoarece ea va arăta hotărârea judecătorească!;)
Programul de luare a copiilor este de sambata ora 9 pana duminica ora 17. El a venit sa ii ia duminica ora 12. Nu ii poate lua la orice ora in intervalul asta?
Multumesc pentru raspuns.
În principiu, da. Dar, aşa cum am afirmat anterior, ţine de gradul de înţelegere a soţiei manifestat faţă de fostul soţ!
Dacă aceasta este rigidă şi impune respectarea hotârârii astfel cum este stipulat, nu poate fi condamnată...:((
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
Multumesc frumos. As mai avea o intrebare..ce se poate face in legatura cu faptul ca ea nu vrea sa o lase pe fata cea mare cu unchiul meu?...nu a venit nici macar o data cu unchiul meu...fetei celei mari ii este frica de ea.....ea ar vrea sa vina..se vede in ochii ei..dar de fiecare data spune ca nu poate sa vina si inventeaza tot felul de scuze...e cam greu se demonstrat ca fosta sotie nu o lasa sa vina nu?
Nu, Lenna. Dacă în hotărâre scrie clar că tatăl are dreptul de a lua cei 3 copii în programul stabilit iar mama nu vrea să o lase pe fata cea mare să o ia tatăl, împreună cu gemenii, atunci tatăl se poate adresa unui executor judecătoresc pentru a o notifica pe mamă să respecte programul stabilit de instanţă, în caz contrar aceasta săvârşeşte infracţiunea prev. de art. 307 alin. 2 Cod penal - nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului, care este sancţionată cu pedeapsa închisorii de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Dacă nu va avea succes cu simpla notificare, va merge cu executorul la ora stabilită, conform programului stabilit, pentru a obţine respectarea întocmai a hotărârii judecătoreşti....:D
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat

Alte discuții în legătură

Minor- schimbare domiciliu minor Vasilica-Irina Vasilica-Irina Buna ziua as avea o intrebare am o fata de 8 ani jumate si a fost incredintata tatalui definitiv si irevocabil eu locuiesc in spania iar fostul sot in ... (vezi toată discuția)
Program vizitare minor mikare mikare Sunt divortata de ceva timp, iar minorul rezultat din casatorie mi-a fost incredintat mie in calitate de mama. Doresc sa stabilesc un program de vizitare al ... (vezi toată discuția)
Incredintarea minorului mamei andutza_puishor andutza_puishor Eu am urmatoarea problema:in urma divortului baiatul mi-a fost incredintat spre crestere si educare.Tatal nu s-a prezentat la proces si nu are program de ... (vezi toată discuția)