Buna ziua as avea o intrebare am o fata de 8 ani jumate si a fost incredintata tatalui definitiv si irevocabil eu locuiesc in spania iar fostul sot in petrosani care acum este plecat din luna noiembrie 2012 si mi sa spun ca va veni sa ia fata sa o duca cu el in germania poate scoate fata fara semnatura mea
Buna ziua. Am nevoie de ajutor, sau de un sfat in privinta unui nou program de vizitare minor, dupa noul cod civil, daca ma poate ajuta cineva. Acum trei ani, am divortat, baiatul meu avea 2 anisori. In urma procesului de divort s-a stabilit urmatorul program de vizitare: primul weekend din luna de sambata pana duminica si al treilea weekend doar sambata. Avand in vedere varsta copilului si faptul ca fostul meu sot, sa recasatorit si mai are un copil (si actuala sotie mai are unul dintr-un concubinaj), anul aceasta mai exact saptamana trecuta am porimit o citatie unde doreste modificare programuluyi de vizitare cu unul mult, mult mai extins, pe motiv ca vrea sa isi petreaca mai mult timp cu copilul. Pana acum progamul a decurs ok, cu mici probleme pe parcurs...dar am fost ingaduitoare si m-am gandit la binele copilului. Cu toate astea baiatul meu nu se simte intotdeauna foarte bine acolo...cand ajunge acasa imi povesteste lucruri care nu imi fac placere si ma dor, dar am trecut si peste astea. Fostul meu sot, mi-a cerut sa il mai dau si extra pe langa program, si i-am spus ca vreau sa respectam intocmai programul stabilit prin hotarare. Baietelul meu are acum varsta de 5 ani, noi doi locuim cu parintii mei...care au o mare grija de el, si baiatu'spune mereu ca aici este casa lui langa mami, mamaie si tataie. Noul program de vizitare pe care il doreste tatal lui, este foarte extins, pentru varsta baiatului de doar 5 ani, cu sarbatori de Pasti si Craciun cate o sapatamana in ani pari si impari, cu zilele de nastere ale baiatului, 42 si doua de zile in vacanta de vara...etc..o minunatie de program. Sincer, nu sunt de accord cu toate astea, mai ales ca deocamdata era suficient programul actual. Plus de asta, vrea ca plata pensiei alimentare sa fie platita in natura (asta nu am inteles si nici nu am mai auzit...mai ales pentru suma de 500 ron.). Am rugamintea sa ma ajute cineva cu un sfat si ce pot face. Multumesc din sufletrnLucia
Pe noul cod civil este permisa stabilirea pensiei in natura, sau in natura si in bani, nu numai in bani cum era pana la intrarea acestuia in vigoare.
Numai ca daca a cerut nu inseamna ca va si dispune instanta in acest sens. Plata in natura inseamna sa ii cumpere tatal direct cele necesare minorului. Va trebui sa va aparati si sa aratati in instanta ca nu este o modalitate care sa satisfaca nevoile permanente ale minorului de crestere, educare, hrana.
In privinta programului de vizitare, e greu de formulat un raspuns adecvat pt ca va fi in functie de probatoriul administrat. De regula, odata cu cresterea minorului ar putea sa se modifice si programul de vizitare, inclusiv prin petrecerea vacantelor cu tatal. Vorbiti si cu minorul si vedeti ce parere are si el.
Oricum va trebui sa depuneti o intampinare la dosar prin care sa va spuneti punctul de vedere si sa propuneti probe.
Drept vizita minor
36sorin
buna!
am si eu un mic caz!
in urma divortului,am primit drept de vizita asupra baiatului,in varsta de 13 ani,dupa programul cerut de catre mine.saptamanal,in ... (vezi toată discuția)