avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara si dreptul la vizite
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara si dreptul la vizite

Buna ziua, vorbesc in numele fratelui meu, care are probleme cu fosta prietena cu care a trait timp de 4ani si au locuit la dom. fratelui ,rezultand un baietel minunat in varsta de 4 ani luna aceasta, cei doi fiind despartiti de mai bine de 2 ani(mama revenind la domiciliul parintilor sai) neitelegerile dintre ei, au aparut dinainte sa se nasca micutul, el fiind lasat de mama(fosta prietena ) la ambitie din dorinta de a avea un copil cu fratele meu.baietelul poarta numele fratelui, acum....ce-i doi cand sau despartit au facut o conventie la avocat legalizata precum ca;
- fratele are dreptul la vizite unde are domiciliul minorul de 2 ori pe saptamana intre orele 9-17.30 numai in prezenta mamei,zille onomastice, sarbatori calendaristice etc. numai la domiciliul acestuia si in prezenta mamei.
-ca ea renunta la despagubire din bunurile aflate in imobilul fratelui (neavand nimic dobandit impreuna decat o chitanta pe numele ei la niste cuti de gresie ..)aceste fiind ale fratelui meu.
-si ca fartele sa-i plateasca lunar suma de 100 ron lunar pana la noi modificari (el era in transfer de servici)
Dar tot fratele meu a despagubit-o cu suma de 3000 euro pentru ca ea un avea conditii la parinti sai , bani care nu au fost declarati ca fiind primiti- dati(bani obtinuti prin vanzarea masinii prop personala a fratelui) si lunar prin posta cu confirmare de primire suma de 200 ron .
acum fiecare cu viata lui, dar mama baiatului nu VREA sa-l lase pe micut acaca la frate,plimbarile in parc sunt facute de fratele meu impreuna cu unul din parintii fetei supravegheat strict si mai nou nu mai sunt acasa sambetele, duminicile, sarbatorile au plecat cu baiatul si nu l-au tinut la curent cu nimic din programul micutului,cu indulgenta ne-au lasat sa-l ducem la o serbare organizata de serviciul fratelui pentru copii.
pana cum nu am insistat cu cererea baietelului acasa pe motiv sa nu sufere ,firesc ca fratele este cu alt cineva (ca si ea de altfel)si ...nu sa insistat dar acum cand se pune problema amicala de intelegere nu vrea exact din aceasta cauza ca ACTUALA sa nu atiga cpilul.
EXISTA SANSA CA FRATELE SA PIARDA IN INSTANTA DACA ?
CERE DREPTUL DE A-SI LUA COPILUL LA DOMICILIUL SAU?
VREA SA-I PLATEASACA PENSIE ALIMENTARA?
I SA PARTICIPE LA CRESTEREA LUI ?,
SA-I INTERZICA SA PARASEASCA TARA CU MICUTUL?
IL PAOTE CERE SPRE CRESTERE?

VA MULTUMESC :-/
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2008
ruximani, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:57, 30 Septembrie 2008
1.fratele sa depuna actiune in instanta pentru a i se stabili un program de vizitare - in cererea introductiva va propune si un program in care sa poate sa aiba legaturi personale cu minorul (in principiu de 2 ori pe luna, se poate si al domiciliul lui; de ex. de sambata pana duminica) si in vacantele de iarna si de vara 2 saptamani);

2.daca are nevoie de pensie alimentara, o va cere in instanta mama; o conventie notariala nu este suficienta pentru o plangere penala pentru abandon de familie, fratele nu trebuie sa se nelinisteasca;

3.mama nu ii poate interzice drepturile si obligatiile parintesti tatalui; daca nu se inteleg, decide instanta de judecata cu privire la aceste aspecte; cererea se introduce de catre tatal impiedicat in exercitarea atributiilor parintesti;

4.daca exista hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului mama poate pleca in vacante in strainatate cu minorul, dar nu poate sa isi stabileasca in alta tara domiciliul impreuna cu copilul fara acordul tatalui;

5.tatal poate depune cerere de incredintare/reincredintare minor (nu stiu daca a existat un proces de incredintare anterior declansat de catre mama); daca are probe pertinante exista sanse sa obtina copilul.
sa le luam pe rand:
Daca baiatul a fost recunoscut de tata in mod legal, acesta poate solicita in instanta stabilirea legaturilor personale cu minorul precum si obligatia de a plati o pensie de intretinere pentru acesta. Programul va fi redactat de un avocat, care va adapta cererea functie de dorinta tatalui si poate fi solicitata pana la majoratul copilului. Insa cat este mic, nu va asteptati ca instanta sa va acorde dreptul exclusiv de a sta cu el, se prefera de regula, ca minorul sa fie insotit fie de mama, fie de bunici.
Insa puteti solicita ca, la scoala copilul sa stea in vacante si weekend-uri la domiciliul tatalui.
In cadrul acestui proces, se va face ancheta sociala la domiciliu.
Cat priveste cea de-a doua solicitare, de a fi incredintat copilul spre crestere si educare tatalui, nu e imposibil, dar nici simplu, intrucat tatal va trebui sa demonstreze ca mama nu are baza materiala si afectiva sa creasca acel copil, are un comportament neadecvat, nu se intereseaza de el. etc. banuiesc ca nu puteti demonstra asta, de aceea spuneam lmai inainte ca , pentru inceput, ar fi bine sa va concentrati pe obtinerea unei hotarari care sa va permita sa aveti legaturi personale cu copilul.
Va multumesc
da este recunoscut legal, la hotararea judecatoreasaca de increditare se poate obtine o obstructionare sa nu paraseasca tara fie si in vacanta fara acordul tatalui?daca sunt plecati ,plecati raman...cred.
sa inteleg ...referitor la bunuri nu va putea cere despagubirii considerandu-se abandon din partea mamei ? :(
Nu cred ca o puteti opri sa plece in UE.
Ati putea incerca sa obtineti o hotarare judecatoreasca prin care sa nu aiba dreptul de a se stabili cu resedinta in alt stat cu copilul.Nu ma refer la vacante.
Nu stiu insa in clipa de fata daca veti puea obtine o astfel de hotarare judecatoreasca.Nu am mai avut niciun caz in acest fel.Trebuie facut un studiu individual de caz de catre un avocat.

avocat Claudiu Lascoschi
Nu cred ca-i poate opri sa plece oriunde in lume... Este cetatean roman si are dreptul la libera circulatie...
Mama insa poate parasi tara numai daca are o hotarare de incredintare sau acordul dv. in acest sens. Dupa ce are hotararea, acordul dv. nu mai este necesar.

Actul semnat privind acordul dv. cu pensia si drept de vizitare nu face nici cat o ceapa degerata... nu are efecte juridice caci parintii nu pot dispune de aceste drepturi decat prin intelegere amiabila... o tranzactie inseamna un conflict inceput in care numai acordul unei instante poate consfinti invoiala partilor referitoare la program si pensie de intretinere.

Asa incat, daca initiati program de vizitare, e nevoie de incredintare... incredintarea catre mama inseamna ca ea poate parasi tara cu el...

In practica, oricat de mic e copilul, se acorda drept de vizitare singura, ca doar ii sunteti tata, nu un pericol pentru copil... Nu se acorda niciodata drept de vizitare in prezenta mamei si, cu atat mai mult, a bunicilor... caci tatal trebuie sa fie mai apropiat de minor decat bunicii, in niciun caz ei nu au un drept prioritar paritelui... Cazurile de vizitare supravegheata sunt exceptionale, atunci cand parintii au probleme sau pot fi considerati un pericol pentru ei sau ceilalti din jur.
Mai ales ca si copilul e maricel, 4 ani.

Alte discuții în legătură

Drept de vizita copil! ginutzajoco ginutzajoco din cite am inteles dreptul de vizita este 2 week pe luna si jumatate din vacante. Insa cite ore pe zi sunt permise? tot week.endul ? adica copilul va merge ... (vezi toată discuția)
stabilire drept vizita gabriel_tatic gabriel_tatic se stipuleaza in lege o limita a dreptului de vizita? in conditiile in care mama se opune din rasputeri ,ce imi poate oferi instanta?mentionez ca pot oferi ... (vezi toată discuția)
Incredintare copil de comun acord c_mircea c_mircea Sotia simtind ca are sanse mai mici la procesul pentru custodia copilului, mi-a propus sa divortam de comun acord, iar custodia copilului sa o facem tot de ... (vezi toată discuția)