avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salariu

Buna ziua.
Ma numesc Mihai(21 ani).Pana pe data de 16.12.2010 am fost angajat la o societate,de la care am de primit salariul pt perioada 01.12.2010-16.12.2010,plus concediul de odihna aferent intregului an 2010(in sensul acesta,inainte de prezentarea demisiei,am depus cerere pt achitarea sumei reprezentand contravaluarea zilelor neluate de concediu)...
Problema este ca ne aflam pe 9.02.2011 si inca nu am primit niciun ban , de fiecare data cand vorbesc cu directorul general de acolo spunandu-mi ca se rezolva...adica incearca "sa ma duca cu presu".
Intrebare:
1care este perioada legala de intarziere pt salariu?Acest caz este sub egida protectiei muncii(adica pot apela la ei pt solutionare)?
2.as dori sa imi confirmati si un articol de lege,daca se poate,care sa confirme culpa in care se afla firma vizavi de mine...pt a-i spune respectivului ca depun plangere organului "x" conform articolului "y"(daca nu il iau tare astfel incat sa ii impun teama..nu am sanse de reusita fara cale juridica).
Multumesc anticpat.
Cel mai recent răspuns: Maiu , utilizator 18:16, 9 Februarie 2011
1. Art.141 alin.4 C.mun. : Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

2. Art.269 alin.1 C.mun. : Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.

3. Puteti depune sesizare la ITM si/sau sa promovati o actiune in instanta.
Multumesc frumos pt raspuns si pt promptitudine.
O ultima rugaminte: puteti sa imi spuneti in baza carui articol sa fac sesizarea la ITM?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Februarie 2011
Maiu, utilizator
Nu va trebuie niciun articol de lege care sa va permita sa faceti sesizare la ITM ... Inspectia Muncii exercita atributii de control in domeniul relatiilor de munca, al securitatii si sanatatii in munca si controleaza aplicarea unitara a dispozitiilor legale in aria sa de competenta.
Dreptul acesta este dat prin Legea nr.108/1999 in sarcina Inspectiei Muncii si a ITM-urilor.
Perfect...multumesc si o seara cat mai buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna Rover79 Rover79 Daca am lucrat la o firma timp de 1 an de zile,fara sa beneficiez de concediu de odihna cele 21 de zile nu se platesc de catre firma? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna TuRa TuRa Buna dimineata! Am o nelamurire...mai am cateva zile de concediu si as dori sa mi le iau in aceasta perioada (Craciun - Anul Nou). Doar ca superiorul meu ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna bodhisattva bodhisattva Buna seara, mai am de efectuat cateva zile de concediu pe 2015, cum pot sa imi oblig angajatorul sa-mi acorde acest rest ? Daca nu imi acorda, pot sa ii cer ... (vezi toată discuția)