avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Adoptie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Adoptie minor

Buna ziua,

Acum doi ani am divortat, iar baietelul mi-a fost incredintat mie. Tatal biologic nu isi viziteaza fiul si nici nu ii plateste pensia alimentara.
Acum m-am recasatorit;am dori ca fiul meu sa poarte numele actualului meu sot, de fapt sa il adopte. Tatal biologic este de acord, in masura in care el nu va aparea un tata dezinteresat, sa nu stie nimeni ca el nu are habar de copil.
Cui ne adresam? Solicitarea de adoptie trebuie sa fie motivata?
Cel mai recent răspuns: iulia_trad_04 , utilizator 23:50, 5 Mai 2008
va trebui sa cititi L.273/2004 pentru a vedea exact unde va incadrati, daca actualul sot este roman sau nu, pentru a vedea ce regim al adoptiei vi se potriveste.
Va trebui sa obtineti acordul tatalui natural prin act autentic, sa legalizati toate actele dvs., ale copilului, ale viitorului tata la un notar.
Si o astfel de cerere trebuie motivata, bineinteles si dovedita cu acte. Competenta unei astfel de cereri este a tribunalului de pe raza dvs. de domiciliu.
In cazul adoptiei copilului de catre sotul parintelui său se sesizeaza in mod direct instanţa judecătorească cu actiune privind incuviintarea adoptiei, de catre sotul care doreste sa adopte.
Pentru incuviintarea adoptiei este necesar consimţământul la adopţie exprimat prin act notarial autentic de catre părinţii biologici ai minorului.
Inainte de exprimarea consimtamantului la notariat, parintii biologici trebuie sa se adreseze la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului in a carei raza teritoriala domiciliaza pentru a fi consiliati cu privire la efectele adoptiei, si pentru a obtine raportul de consiliere-document ce se prezinta la notariat cu ocazia exprimarii consimtamantului.
Documentele ce trebuie depuse odata cu cererea de incuviintare a adoptiei sunt:
-consimtamintele parintilor biologici exprimate prin act notarial autentic
-certificatul de naştere al copilului, în copie legalizată
-certificatul medical privind starea de sănătate a copilului, eliberat de către unităţi publice nominalizate de către direcţia de sănătate publică
-certificatul de naştere ale adoptatorului în copie legalizată
-certificatul de căsătorie al adoptatorului, în copie legalizată
-cazierul judiciar al adoptatorului
-certificatul medical privind starea de sănătate a adoptatorului, eliberat de medicul de familie pe lista căruia este înscris.
Pentru aceasta adoptie nu este necesara obtinerea atestatului, deschiderea procedurii adoptiei interne pentru copil, si nici incredintarea in vederea adoptiei.
Multumesc frumos pentru indrumari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptia alina nica alina nica sunt divortata si recasatorita cu un copil din prima casatorie.sotul meu vrea sa treca copilul pe numele lui deoarece tatal biologic nu a vizitat niciodata ... (vezi toată discuția)
Adoptie viorelnav viorelnav voi avea un copil rezultat dintr-o relatie pasagera.Mama copilului nu-l doreste iar eu il doresc.Am avut curajul si i-am povestit sotiei si il doreste si ea ... (vezi toată discuția)
Adoptie direct de la mama copilului PML PML Am un nepot in varsta de 2 ani, din partea unui var primar care a decedat. Sa presupun ca mama copilului este de acord ca eu sa il infiez. Sunt necasatorita, ... (vezi toată discuția)