avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA import
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA import

Buna ziua.
am o firma care importa marfuri din Polonia. Anul trecut trebuia sa ma inscriu in Registrul Operatorilor Intracomunitari, pe care am facut-o in octombrie. Acum am primit facturi de la firma din Polonia in care este facturat TVA-ul pentru marfurile cumparate pentru periada august-octombrie 2010. Cei din Polonia au dreptul sa factureze TVA-ul din perioada sus mentionata daca dupa vanzarea marfurilor eu am platit deja TVA in Romania si daca da ce trebuie sa fac? Multumesc pentru raspuns. Cu stima.
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 08:49, 11 Februarie 2011
problema este mai mult decat incurcata acum.
pentru perioada august-octombrie 2010 ati efectuat achizitii intracomunitare de bunuri fara a fi inregistrat in roi.
cu toate acestea, furnizorul nu a mai verificat codul dvs. de tva si a facturat in regim de scutire.
la momentul respectiv pentru marfa achizitionata ati inregistrat taxare inversa si ati declarat operatiunea in 390, baza impozabila fiind valoarea neta a facturii furnizorului.
acum furnizorul si-a data seama de greseala facuta, banuiesc in urma unui control si s-a decis sa va factureze si tva aferenta, cota de polonia.
aveti doua posibilitati:
1. returnati facturile si refuzati categoric plata acestora, intrucat vina este a lui si trebuie sa-si asume scutirea de tva aplicata la momentul respectiv
2. returnati facturile si-l rugati sa storneze facturile initiale si sa va refactureze cu tva, iar cand inregistrati noile facturi corectate, cuprindeti in baza de impozitare si tva de pe factura.
Eu inteleg ca furnizorul din Polonia a procedat corect, a facturat cu tva.
Nu inteleg insa daca cumparatorul a aplicat taxarea inversa, din expresia "daca dupa vanzarea marfurilor eu am platit deja TVA in Romania" inteleg ca se refera la plata tva colectat ca urmare a vinzarii marfii.

Neinregistarea in ROI inainte de efectuarea achizitiei este eroarea dvoastra nu a furnizorului. Dvoastra puteti solicita rambursarea tva platit in Polonia, conform procedurilor, daca intruniti conditiile.

Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2011
t.simona, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura din polonia cu tva 19% MuscaAnca MuscaAnca Am primit o factura din Polonia, in lei, cu TVA romanesc 19%. Furnizorul nu are inscris pe factura cod de TVA romanesc. Codul de TVA polonez e valid in VIES. ... (vezi toată discuția)
Platitor de tva cu taxare inversa portocala142002 portocala142002 Buna ziua!Tocmai mi-am depus dosarul pentru infiintarea unui PFA si acum nu stiu ce si cum sa fac privind tva`ul..Eu marfa o achizitionez din UE ..din afara ... (vezi toată discuția)
Regim special masini second hand-declaratii, inregistrari miha1978 miha1978 Buna ziua! Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de urmatoarea situatie: Reprezint o firma din Romania neplatitoare de ... (vezi toată discuția)