impotriva unei persoane a fost initiata executarea silita de catre o banca de la care contractase un credit;
imprumutata face contestatie la executare invocand lipsa calitatii procesuale pasive, intrucat a divortat, iar divortul s-a solutionat printr-o tranzactie, sotul sau (care nu este semnatar al contractului de credit), asumandu-si obligatia de a plati creditul in locul titularei contractului;
hotararea instantei in care s-a luat act de tranzactia partilor este opozabila creditorului?
Eu zic ca nu, din punctul meu de vedere banca va executa titulara contractului de credit urmind ca aceasta sa-si recupereze sumele de la fostul sot. Instanta a luat act de tranzactie dar banca nefiind parte in procesul de divort nu si-a dat acceptul ,aceasta tranzactie fiind opozabila doar partilor din procesul de divort.
prin ceea ce spunetii dvs, practic s-a incheiat un contract de cesiune de creanta.
in contractul bancar mai mult ca sigur ca nu se poate schimba "debitorul" in mod unilateral,fara acceptul bancii.Astfel, acea tranzactie nu ii este opozabila bancii,atat timp cat nu a fost notificata si nu exista vreun accept expres al bancii in acest sens.
din punct de vedere legal,cum spuneam,acea tranzactie asupra bancii nu are nici un efect juridic,nefiindu-i opozabila.
ce se poate face in acest caz?
in cadrul contestatiei la executare,ex sotia sa il aduca in garantie( are acesta posibilitate legala) pe ex sot.in cazul in care va cadea in pretentii,acesta va prelua obligatia asa cum si-a asumat-o prin acel contract.oricum,in fata bancii ambii vor raspunde in mod solidar.
nu.hotararea de expedient(tranzactia) este"consfintata" de instanta doar in sensul ca a luat act de vointa partilor,nu in urma deliberarilor!!! este o mare diferenta dintre o sentinta judecatoreasca si hotararea de expedient!
astfel,hotararea de expedient,cum va spuneam,este opzabila doar partilor si nici intr-un caz creditoruluui(banca in speta)
NU este obozabila aceasta hotarare de expedient tertilor. Astfel, asa cum se arata mai sus, cesiunea de debit -intervenita intre di debitori- nu opereaza de drept, ci numai cu acordul expres al creditorului!