avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Contributia la asigurari de sanatate pentru persoane ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Contributia la asigurari de sanatate pentru persoane fara loc de munca

Buna ziua,

Am inteles ca de la 1 ianuarie 2011 sunt obligate la plata contributiei la asigurari de sanatate si persoanele aflate temporar fara un loc de munca, dar care nu sunt beneficiare de ajutor de somaj sau de ajutor social.

In perioada 2005 - 2010 am avut calitatea de angajat cu contract de munca (deci de asigurat) dar cu intreruperi, respectiv perioade de inactivitate de cateva luni intre locurile de munca, in care nu am achitat contributiile la asigurari sociale (acelea decurgeau din contractul de munca).

Ce se intampla cu aceste perioade (luni) din intervalul 2005 - 2010 in care nu am avut calitatea de salariat si nu am achitat contributiile?
Ma poate obliga casa de asigurari sa platesc retroactiv, respectiv si pentru perioadele de inactivitate in care practic n-am avut serviciu?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cristy_35 , utilizator 16:31, 10 Februarie 2011
Am si eu o intrebare: Exista vreo baza de date in care se specifica perioadele in care ai platit asigurarile medicale?
Adica eu ma gandesc la situatia asta: muncesti 10 ani fara intrerupere si dupa 10 ani esti neangajat 2 luni si te imbolnavesti. Te duci la medic si iti cere dovada ca esti angajat. Ce faci? Ma rog am zis eu 2 luni ....sa zicem 2 ani. Nu se tine cont de ceea ce ai platit 10 ani?
Pai tocmai asta e si intrebarea mea.

Ce se intampla cu oamenii care au avut mai multe contracte de munca, in perioada 2005-2010, dar au perioade inactivitate intre contracte (de mai multe luni).

Aveau obligatia, potrivit Legii 95/2006, sa plateasca contributii si pentru acele luni de inanctivitate desi nu avea venituri sau chestia asta e valabila numai cu 1 ianuarie 2010?

Vad ca pe site-ul CASMB se bate multa moneda pe perioada 2005-2010, adica omul trebuie sa vina cu nu stiu ce documente justificative cum ca a platit sau nu a platit. Evidenta asta ar fi trebuit sa o aiba ei si de comunicat nu au comunicat nimic asiguratilor (daca mai au ceva de plata, etc.).

Poate ne raspunde cineva care se pricepe. Mi se pare normal sa platim, daca asa spune legea, cu 1 ianuarie 2011, dar nu vad rostul scormonitului prin anii anteriori (se prezuma, din bun simtz, ca daca omul avea ceva de plata, Casa de Asigurari de Saantate, trebuia sa-i trimita ceva scris acasa).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare sume de la fnuass - oug nr. 36/2010 tamina tamina Buna ziua, dragi colegi de forum.. Va prezint adresa pe care am trimis-o CNAS privind termenul de prescriptie al indemnizatiilor platite de angajator si ... (vezi toată discuția)
Mi s-a solicitat sa achit retroactiv cass pe o perioada de cinci ani SchmidtRobert SchmidtRobert Buna seara. Din pacate am o problema medicala ce necesita internarea in spital. Din luna octombrie 2011 contractul meu de munca sa incheiat cu firma la care ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca razvandp razvandp Intrebarea mea este urmatoarea; In perioada 2008-2011, mai exact 1octombrie 2008-30 septembrie 2011 am fost inscris la un program de doctorat, zi, cu bursa. In ... (vezi toată discuția)