avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent pentru reluarea activitatii a mamicilor
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent pentru reluarea activitatii a mamicilor

Buna ziua,
Ma framanta o intrebare de cand s-au votat modificarile privind indemnizatia de crestere a copilului de 2/3 ani. Dupa cum stiti, pentru mamele care nasc dupa 01.01.2011 se acorda un supliment de 600 RON daca se intorc la munca inainte ca copului sa implineasca 2 ani. Asta este o idee foarte buna, suma ar putea sa fie mai mare, dar oricum am progresat mult de la 100 RON cat era pana acum. Insa, pentru mamicile care au nascut inainte de 01.01.2011, stimulentul ramane 100 RON. Intrebarea mea este, de ce?
Guvernul nu vrea sa stimuleze acesti mamici sa se intoarca la munca si ca urmare sa economiseasca indemnizatia?
Va dau un exemplu: o mamica naste la 31.12.2010, deci intra sub incidenta legii vechi. Ea o sa stea acasa 2 ani in care o sa primeasca indemnizatia maxima de 3400 RON/luna. Indemnizatia fiind 75% din veniturile nete a mamicii, inseamna ca ea a castigat cca 4500 RON net. Daca aceasta mamica s-ar intoarce la munca, statul ar economisi 3400 RON pe luna si pe langa aceasta ar incasa si cca 3700 RON din contributii si impozitul pe salarii. Cu acordarea stimulentului de 600 RON, statul tot ar iesi cu un castig destul de mare. Un stimulent de 100 de RON nu cred ca va merita reintoarcerea la munca, dar un stimulent de 600 RON deja ar pune pe ganduri pe o mamica.
Inteleg ca acest caz prezentat mai sus este un caz extrem.
Totusi, ganditi-va ca salariile nete sunt suplimentate cu ore suplimentare, prime si bonusuri, etc. E posibil ca salariul net din contractul de munca sa nu fie asa de mare si cu un copil mic nu poti sa faci multe ore suplimentare sa sa te implici in multe proiecte care ar genera prime. Si atunci un stimulent de 600 RON ar fi binevenit.
Un alt aspect ar fi ca in prezent, cu toate legile si normele, din pacate majoritatea mamicilor isi pierd locul de munca daca nu se intorc macar dupa 6 luni de la nastere.
Daca mamica ar castiga cel putin valoarea indemnizatiei sau chiar mai mult, ar fi stimulata, dupa parerea mea, sa se intoarca la munca. Nu spun ca statul ar face o avere din aceste cazuri, dar din banii economisiti ar putea finanta, de exemplu, indemnizatia altor mame.

Alte discuții în legătură

Alocatia de copil! ildikosz ildikosz Buna ziua! o intrebare am o prietena care a nascut, copilasul are 1 an si cateva luni intrebarea este daca mama se intoarce la servici pana la inplinirea a ... (vezi toată discuția)
Alocatie bebe in concediu ccc adela05 adela05 Ce valoare are alocatia pe care o primesti lunar in perioada concediului de maternitate si al celor 1 sau 2 ani (depinde de alegerea fiecaruia) de concediu de ... (vezi toată discuția)
Statul imi acorda cei 500 lei ca ma intorc mai devreme la munca? Loretta30 Loretta30 Buna ziua! Ma puteti ajuta? Anul trecut am nascut si beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului pentru 2 ani. Acum vreau sa ma intorc la munca. Pot ... (vezi toată discuția)